Preminula Vera Rubin, pionirka astronomije

Rubin je radila na istraživanjima 200 galaksija (AP)
Rubin je radila na istraživanjima 200 galaksija (AP)

Astronom Vera Rubin, čiji je pionirski rad na istraživanju rotacija galaksija doveo do teorije tamne materije, preminula je u 88. godini.

Njen sin, Alan Rubin, izjavio je za novinsku agenciju AP, da je umrla prirodnom smrću u nedjelju uveče. Živjela je u Princetonu, u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Brojne počasti

Njena naučna otkrića donijela su joj mnoge počasti. Bila je druga žena astronom izabrana u Nacionalnu akademiju nauka SAD-a.

Pored toga je primila i Nacionalnu medalju za nauku 1993. godine, koju joj je uručio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih država, Bill Clinton.

Tokom svoje karijere, Rubin je istražila više od 200 galaksija.

Izvor: AP


Povezane

Astronomija je najstarija prirodna nauka, bavi se proučavanjem porijekla i razvoja fizičkih i hemijskih svojstava nebeskih tijela. Šta se novo događa u svijetu astronomije? Kako astronomi iz Srbije, Hrvatske i BiH doprinose stjecanju novih saznanja u ovoj naučnoj oblasti? Prepoznaje li se značaj astronomije za obrazovanje sadašnjih i budućih generacija? Koliko su astronomska znanja praktično […]

Već petnaest godina ljubitelji astronomije iz cijelog regiona okupljaju se u astronomskom kampu Letenka na Fruškoj Gori. To je prilika za posmatranje nebeskih tijela i razgovore o dostignućima  u istraživanju svemira. Kamp okuplja naučnike, astronome amatere, ali i veliki broj mladih koji vole nauku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO