Abadi: Treba nam tri mjeseca da eliminiramo ISIL

Abadi je ranije rekao da iračke snage i jedinice pešmergi djeluju koordinirano u okviru operacije oslobađanja Mosula (Reuters)
Abadi je ranije rekao da iračke snage i jedinice pešmergi djeluju koordinirano u okviru operacije oslobađanja Mosula (Reuters)

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da bi iračkim snagama bilo potrebno tri mjeseca da eliminiraju oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), govoreći o borbama koje se, uz podršku koalicije na čelu sa SAD-om, vode za Mosul.

“Uslovi ukazuju na to da je Iraku potrebno tri mjeseca da eliminira Daesh”, rekao je Abadi za iračku televiziju.

Abadi je ranije izjavio da borci ISIL-a koriste civile kao štit kako bi se odbranili od napada.

Istakao je da su iračke vlasti zajedno sa sigurnosnim snagama i političkim predstavnicima razmotrili određene planove za grad Mosul nakon što bude oslobođen od ISIL-a.

Ofanziva za osvajanje Mosula

Dodao je da iračke snage i jedinice pešmergi djeluju koordinirano u okviru operacije oslobađanja Mosula.

General-potpukovnik Stephen Townsend, komandant međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om, ranije je rekao da će za oslobađanje sirijske Raqqe i iračkog Mosula, kao i likvidaciju preostalih boraca grupe ISIL, biti potrebne dvije godine.

Vladine snage, uz zračnu podršku koalicije pod vodstvom SAD-a, preuzele su sjedište policije u sjevernom dijelu Mosula iz ruku boraca ISIL-a.

Ofanziva za osvajanje Mosula počela je prije više od dva mjeseca. U toj akciji učestvuje 100.000 pripadnika vojske, paravojnih šiitskih jedinica, kurdskih pešmergi, sunitskih boraca i pripadnika međunarodnih snaga. Iračke snage uspjele su osvojiti nekoliko desetaka kvartova od ukupno 150 u Mosulu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO