Nijemci za veće mjere sigurnosti

Božićni sajam u Berlinu ostat će otvoren, kao što je bilo i planirano, do 1. januara (Reuters)

Većina Nijemaca podržava uvođenje strožijih mjera sigurnosti, uključujući videonadzor na javnim mjestima, pokazalo je istraživanje provedeno nakon napada na božićni sajam u Berlinu, prenose agencije.

Rezultati ankete YouGova za njemačku agenciju DPA pokazuju kako se 60 posto Nijemaca zalaže za snažniji videonadzor na javnim mjestima, dok ih 73 posto želi jače policijske snage.

Božićni sajam na berlinskom Breitscheidplatzu nije bio pokriven nadzornim videokamerama u vrijeme napada.

Identitet žrtava

Vlasti Berlina, koji ima i status savezne pokrajine, protiv su proširivanja videonadzora, ali u intervjuu za sedmičnik Bild am Sonntag, njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao ih je da hitno preispitaju svoje stajalište o tom pitanju.

Božićni sajam u Berlinu ostat će otvoren, kao što je bilo i planirano, do 1. januara.

Sumnja se kako je kamionom, kojim je u ponedjeljak u Berlinu usmrtio 12 i povrijedio nekoliko desetaka osoba, upravljao tražitelj azila iz Tunisa Anis Amri koji je ubijen u petak kod Milana u okršaju sa italijanskom policijom.

Njemačka policija je u kamionu pronašla Amrijeve dokumente i otiske prstiju.

Među 12 žrtava njegovog napada sedmero je Nijemaca, te po jedan italijanski, češki, ukrajinski, izraelski i poljski državljanin, objavila je njemačka federalna policija tokom vikenda.

Izvor: Agencije