Češki predsjednik protiv ‘muslimanskih izbjeglica’

Dolazak izbjeglica stvorio bi kulturnu mješavinu koja bi mogla dovesti do eventualnih terorističkih napada, rekao je Zeman (AP)

Češki predsjednik Miloš Zeman ponovio je u božićnoj poruci emitiranoj kako odbija prihvatiti u Češkoj “muslimanske izbjeglice”, okomivši se i na vodstvo Europske unije, koje je, prema njemu, “nemoćno i birokratsko”.

“Primiti muslimanske izbjeglice, teške za integraciju na našem teritoriju, značilo bi stvoriti kulturnu mješavinu koja bi, pak, mogla dovesti do eventualnih terorističkih napada”, rekao je Zeman u poruci emitiranoj na više televizijskih postaja u ponedjeljak.

“Gotovo nitko više danas ne sumnja u povezanost migracijskog vala s terorističkim napadima”, dodao je Zeman, izabran na čelo države prije četiri godine.

Pomoći im u njihovim zemljama

“Zato se protivim ideji kako bi bilo dobro primiti na naš teritorij u nadolazećim godinama oko 6.200 izbjeglica na tzv. dobrovoljnoj bazi, što je gotovo isto što i obvezna kvota”, poručio je Zeman.

No, izrazio se pozitivno prema ideji “pomoći izbjeglicama u njihovoj zemlji podrijetla ili susjednim zemljama”, kao i pomoći Italiji i Grčkoj, zemljama koje se “suočavaju s izbjegličkim valom”.

Izvor: Agencije