Video: Vježbe prvog kineskog nosača aviona

 
YouTube/CCTV News

Prvi kineski nosač borbenih aviona Liaoning izvodit će vježbe u zapadnom Tihom oceanu, u sklopu rutinskih vježbi u jeku obnovljenih napetosti zbog Tajvana na koji Kina polaže prava, a riječ je, kako se pretpostavlja, o prvoj pomorskoj vježbi nosača Liaoninga daleko od domaćih voda.

Mornarica je saopćila kako će Liaoning, zajedno s pratećom flotom, izvesti “vježbe na otvorenom moru”, ne dajući detalje o lokaciji ili ruti.

“Ta vježba izvodi se u skladu s godišnjim planovima vježbi”, objavila je mornarica Kine, a izjava se navodi i na naslovnici službenoga vojnog glasila.

Višednevne vježbe

Tajvansko Ministarstvo odbrane objavilo je u nedjelju kako pomno prati vježbe otkad je Liaoning prošao kroz tjesnac Miyako, vodeni pojas između japanskih otoka Miyako i Okinawe, prema Tihom oceanu.

Liaoning već danima izvodi vježbe u zapadnom Pacifiku, a kasnije će biti dio šire državne pomorske formacije u ovoj regiji.

U subotu je ovaj nosač aviona vršio vježbe u Žutom moru gdje je imao podršku formacije razarača i frigata. U vježbama su učestvovali i kineski borbeni avioni J-15, raspoređeni na Liaoningu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO