Papa: Vrijeme je da oružje utihne zauvijek

Makedonija četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu (Reuters)
Makedonija četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu (Reuters)

Papa Franjo je u nedjelju, u svom obraćanju na Božić, izrazio nadu u mir u svijetu koji je obilježen ratom i terorizmom, pozvavši ljude da se na taj dan sjete migranata, izbjeglica i onih pogođenih ekonomskom nestabilnošću uzrokovanom „idolatrijom novca“, prenose agencije.

Poruka tradicionalnog papinog obraćanja „Urbi et Orbi“ (Gradu i svijetu) bila je prožeta porukama o ratu, nasilju i patnji u vremenu koje bi trebalo biti obilježeno skladom i mirom, simboliziranom u Isusovom rođenju.

„Današnja poruka mira ide do kraja svijeta kako bi došla do svih ljudi, pogotovo onih pogođenih ratom i žestokim sukobima koji se čine snažnijim od težnje prema miru“, istaknuo je poglavar Rimokatoličke crkve na italijanskom jeziku.

Pomoć za Halep

Papa Franjo je na četvrti Božić otkad je postao papa pozvao Palestince i Izraelce da imaju hrabrosti ostaviti po strani mržnju i osvetu, te „da ispišu novu stranicu historije“.

Između dva naroda su krajem sedmice ponovo izbile napetosti zbog odluke UN-a o zaustavljanju izraelskog naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama.

„Mir onima koji su izgubili dragu osobu u brutalnim činovima terorizma koji je posijao strah i smrt u srca tolikih država i gradova“, rekao je Papa pred približno 40.000 okupljenih na Trgu Svetog Petra.

Pozvao je na mir u Siriji i ubrzano pružanje pomoći iscrpljenom stanovništvu grada Halepa nad kojim su prošle sedmice snage sirijske vlade ponovo uspostavile kontrolu nakon četiri godine borbe s pobunjenicima.

„Vrijeme je da oružje utihne zauvijek, a da međunarodna zajednica aktivno potraži dogovoreno rješenje kako bi se obnovio suživot u toj državi“, dodao je papa.

Pohlepa i idolatrija novca

Istakao je kako bi Božić trebao inspirirati sve da pomognu onima koji su imali manje sreće, uključujući migrante, izbjeglice i one pogođene društvenim i ekonomskim nemirima.

„Mir onima koji pate zbog ekonomskih ambicija nekolicine, zbog obične pohlepe i idolatrije novca koje vode do ropstva“, naglasio je on.

Pozvao je i na kraj „fundamentalističkog terorizma“ u Nigeriji u kojem je Boko Haram, oružana grupa vjerna ISIL-u, ubila više od 15.000, a raselila više od dva miliona ljudi.

Uputio je apel i za dovršetak napetosti između Vlade i opozicije u Venecueli, na slogu u Kolumbiji u kojoj je nedavno dogovorom između sukobljenih strana završio građanski rat između gerila FARC-a i Vlade, te na mir na korejskom poluotoku i u Mjanmaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO