Izraelska osveta za glasove na Vijeću sigurnosti

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je danas kako će učiniti „sve što treba“ kako bi osigurao da Izrael ne bude oštećen navedenom rezolucijom (EPA)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je danas kako će učiniti „sve što treba“ kako bi osigurao da Izrael ne bude oštećen navedenom rezolucijom (EPA)

Izrael je danas pozvao na razgovor predstavnike država koje su podržale rezoluciju UN-a kojom se od Izraela zahtijeva obustava izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, dok je istovremeno smanjio civilnu saradnju s Palestincima.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon rekao je kako će 14 izaslanika država članica Vijeća sigurnosti UN-a posjetiti ministarstvo u Jerusalemu tokom dana, prenosi AFP, dodajući kako američki izaslanik nije među pozvanima.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju u petak nakon što je SAD bile uzdržan, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Za ovu rezoluciju bile su četiri stalne članice Vijeća: Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija, kao i deset nestalnih: Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela.

Akcioni plan

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je danas kako će učiniti „sve što treba“ kako bi osigurao da Izrael ne bude oštećen navedenom rezolucijom.

On je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv država koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao kako Izrael razmatra „akcioni plan“ protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu, te otkazao posjetu senegalskog ministra vanjskih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Otkazana je i posjeta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi kako se to dešava u svjetlu glasanja u svjetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsjednika SAD Baracka Obamu za „sraman potez“ u UN-u nakon što je SAD bio uzdržan tokom usvajanja rezolucije i poručio kako se raduje saradnji sa svojim „prijateljem“, novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Preispitivanje odnosa sa UN-om

Odluku SAD-a da bude uzdržan, Netanyahu je nazvao „sramnom zasjedom“ protiv Izraela u UN-u.

Agencije su, također, ranije prenijele kako je Netanyahu odbacio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i poručio kako će Izrael preispitati svoje odnose sa svjetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trumpa.

Izrael i Trump su pozvali Washington da uloži veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promjenu američke prakse da štite Izrael od akcija UN-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO