Trump objavio ‘veoma fino’ Putinovo pismo

Vrijeme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima", rekao je Trump (AP)

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump javnosti je predstavio, kako kaže, „veoma fino“ pismo koje mu je poslao ruski lider Vladimir Putin u kojem se poziva na stvaranje novih veza između rivalskih sila.

Trumpov tranzicijski tim je kasno u petak objavio kako je budući lider SAD-a dobio pismo od Putina u kojem se Trump poziva da djeluje „na konstruktivan i pragmatičan način“ kako bi se „obnovio okvir međudržavne saradnje“.

U pismo, datiranom na 15. decembar, također se ističu ozbiljni globalni i regionalni izazovi „koji pokazuju kako odnosi između Rusije i SAD-a ostaju važan faktor u osiguranju stabilnosti i sigurnosti modernog svijeta“.

 

 

U odgovoru se Trump složio sa Putinom, dodavši kako se nada kako „nećemo morati putovati alternativnom stazom“.

Jačanje arsenala

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u subotu je potvrdio kako je Putin poslao pismo u kojem „iskazuje nadu u poboljšanje bilateralnih veza“, navodi novinska agencija Reuters.

Razmjena poruka dolazi nakon komentara i Trumpa i Putina o potrebi jačanja nuklearnih arsenala obje države.

Trump je u četvrtak na Twitteru objavio kako SAD treba „uveliko ojačati i proširiti svoje nuklearne kapacitete“. Dodao je kako država mora to uraditi sve dok ostatak svijeta – kako je napisao „ne dođe pameti“ kada je riječ o nuklearnom oružju.

Ovi komentari su bili slični ranijoj izjavi Putina koji je kazao kako jačanje nuklearnih kapaciteta njegove države treba biti glavni vojni cilj za narednu godinu.

Putin ističe kako nije vidio „ništa neobično“ u Trumpovoj najavi jačanja američkih nuklearnih snaga, te kaže kako je vojska njegove države jača od bilo kojeg potencijalnog agresora, no priznao i kako je američka vojska veća.

Neophodan odgovor

Također je naveo kako je modernizacija ruskog nuklearnog arsenala kao neophodan odgovor američkom protivraketnom sistemu odbrane.

Procjenjuje se kako SAD ima približno 7.000 nuklearnih bojevih glava, dok Rusija ima nekoliko stotina više.

Tokom naredne decenije, američke podmornice sa balističkim projektilima, bombarderi i projektili koji se ispaljuju sa kopna – tri noge takozvane nuklearne trijade – očekuje se da će doći do kraja svog roka upotrebe.

Održavanje i modernizacija arsenala trebala bi koštati blizu hiljadu milijardi američkih dolara u narednih trideset godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije