Video: Novi zračni napadi na okolinu Halepa

Izvor: YouTube / thiqa agency

Zračni napadi na predgrađa Halepa pod kontrolom pobunjenika nastavljeni su prvi put otkako je sirijska vojska objavila da je preuzela kontrolu nad istočnim dijelom grada, koji su pobunjenici držali pod kontrolom od 2012. godine.

U napadima na Khan al-Asil, koji je osam kilometara udaljen od Halepa, korištena je zapaljiva kasetna municija, navode aktivisti.

Korištenje te municije se ne može potvrditi iz nezavisnih izvora, ali se na snimku mogu vidjeti eksplozije koje po boji i svjetlosti odgovaraju kasetnim i fosfornim bombama korištenim ranije u prigradskim naseljima Halepa proteklih sedmica.

Napadi pobunjenika

S druge strane, sirijski mediji javljaju da je najmanje troje ljudi ubijeno u napadima pripadnika naoružane opozicije na Halep, javlja Reuters. 

U međuvremenu, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je kazao da povlačenje opozicionih boraca iz grada može biti osnov za političko rješenje krize u zemlji.

Sirijska vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad Halepom, što je najveća pobjeda Vlade u Damasku od početka rata koji traje već gotovo šest godina.

Izvor: Agencije