UN usvojio rezoluciju o zabrani izraelskih naselja

Židovska naselja, Gradnja, Izrael, Palestina
Netanyahu i Trump su u četvrtak pozvali SAD da stavi veto na rezoluciju o obustavi gradnje (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu. 

Sjedinjene Američke Države bile su suzdržane.

Rezolucijom se traži od Izraela da “odmah prekine sve aktivnosti gradnje naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalem”.

Ističe se da aktivnosti Izraela predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova ‘za’, što je dočekano aplauzom. To je prva rezolucija o izraelsko-palestinskim odnosima koju je Vijeće sigurnosti usvojilo u gotovo osam godina, javlja Reuters.

Palestinci: Dan pobjede međunarodnog prava

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao je: „Ovo je dan pobjede međunarodnog prava, pobjede civilizovanog jezika i pregovaračkih sposobnosti i totalno odbacivanje ekstremističkih snaga u Izraelu. Međunarodna zajednica je rekla narodu Izraela da način za postizanje sigurnosti nije okupacija, već mir, okončavanje okupacije i osnivanje palestinske države koja će živjeti pored države Izrael po granicama iz 1967“.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da je odluka Vijeća sigurnosti udarac izraelskoj politici.

Izraelski ambasador pri UN-u kritikovao je američku suzdržanost, rekavši da nema sumnje kako će nova američka administracija započeti novu eru veza UN-a i Izraela.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, oglasio se na Twitteru. „Što se tiče UN-a, stvari će biti drugačije nakon 20. januara”, poručio je Trump.

Američka ambasadorka pri UN-u Samantha Power je rekla da SAD nije uložio veto jer rezolucija „odražava činjenice na terenu i američku politiku“.

Nastavak izgradnje naselja „ozbiljno potkopava sigurnost Izraela“, kazala je Power.

„SAD je tokom gotovo pet decenija privatno i javno slao poruku da se mora zaustaviti izgradnja naselja“, kazala je ona Vijeću nakon glasanja.

„Ne može se istovremeno podržavati širenje izraelskih naselja i održivo rješenje dvije države kojim bi se zaustavio sukob. Moralo se birati između naselja i razdvajanja“, rekla je.

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz kazao je za Channel Two kako je SAD napustio Izrael.

„Ovo nije rezolucija protiv naselja. Ovo je antiizraelska rezolucija, protiv jevrejskog naroda i države. Sjedinjene Države su večeras jednostavno napustile svog jedinog prijatelja na Bliskom istoku“, rekao je Steinitz, koji je blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Republikanci osudili odluku

Republikanski senator Lindsey Graham je objavio na Twitteru da je međunarodna politika Obame i državnog sekretara Johna Kerryja od „naivne i budalaste“, postala „sasvim nesmotrena“.

„Sa ovakvim prijateljima, Izraelu ne trebaju neprijatelji“, poručio je.

„Bez obzira na broj pretrpljenih terorističkih napada ili broja raketa ispaljenih prema njima, Izrael je uvijek loš momak u UN-u.“

Predsjednik američkog Predstavničkog doma Paul Ryan i senator John McCain, koji su republikanci, osudili su odluku Obamine administracije da bude suzdržana tokom glasanja u Vijeću sigurnosti.

Ryan je kazao da je takva odluka „apsolutno sramna“ i „udarac miru“. McCain je saopštio da je američki potez „nas učinio saučesnicima u ovom nevjerovatnom napadu“.

Rezolucija nije obavezujuća

Rezolucija nije pravno obavezujuća, javlja reporter Al Jazeere Mike Hanna.

“Riječ je o izuzetno snažnoj osudi koju će članice Vijeća sigurnosti iskoristiti da nastave s pritiskom na Izrael da prestane s gradnjom naselja.

SAD je posljednji put bio suzdržan 2009. kada se glasalo o pozivu na hitni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. No, u svim drugim rezolucijama koje su se ticale izraelsko-palestinskog pitanja, a bilo ih je 30, Sjedinjene Američke Države iskoristile su pravo veta. Posljednji put to se dogodilo 2011.”

Novinar i analitičar političkih prilika na Bliskom istoku Sharif Nashashibi smatra da ova rezolucija neće imati efekta.

“Ovo je historijski događaj, s obzirom na to da su prošla desetljeća otkad je SAD posljednji put dopustio usvajanje neke rezolucije u kojoj se kritikuje Izrael. Ipak, upravo iz istog tog razloga riječ je tek o simboličnoj gesti, jer već postoje brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koje su umnogome slične ovoj, koje su usvojene prije mnogo godina i nemaju nikakvog efekta. Izraelu je dopušteno da ih ne poštuje. Plašim se da će tako biti i s ovom. Ne postoji mehanizam kojim bi se Izrael primorao da poštuje ovu rezoluciju”, rekao je Nashashibi za Al Jazeeru.

Netanyahu i Trump tražili Obamin veto

Vijeće sigurnosti je glasalo dan nakon što se Egipat povukao pod pritiskom Izraela i novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Glasanje, koje su zatražili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal kao kosponzori nacrta rezolucije, trebalo se održati u četvrtak.

Nacrt rezolucije izradio je prvobitno Egipat u saradnji s Palestincima, ali se potom predomislio nakon razgovora s novoizabranim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, čiju pomoć je prethodno zatražio Netanyahu.

Netanyahu i Trump su u četvrtak pozvali SAD da stavi veto na rezoluciju o izraelskim naseljima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada