Rusija proširuje vojnu bazu u Tartousu

Vladimir Putin je naredio potpisivanje sporazuma sa Sirijom kojim će biti 'proširena teritorija' ruske vojne baze (Arhiva)

Kremlj je saopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao naredbu za proširenje ruske vojne baze u sirijskom gradu Tartousu.

U saopćenju je navedeno da je Putin naredio potpisivanje sporazuma sa Sirijom kojim će biti “proširena teritorija” ruske vojne baze u obalskom gradu i biti dozvoljen ulaz ruskih vojnih brodova u sirijske vode, javlja AFP.

Sirijska vojska ranije je i službeno objavila da je preuzela potpunu kontrolu nad Halepom, drugim po veličini gradom u Siriji, čime je ostvarila najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. godine.

Intervencije Rusije i Irana

Ta je vijest objavljena nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila evakuiranih iz istočnog Halepa.

Pobunjenici su saopćili da su ih intervencije Rusije i Irana, koje su prihvaćene arapskom i muslimanskom šutnjom, koštale teških gubitaka.

Povratak pune kontrole nad sjevernim gradom Halepom sirijski predsjednik Bashar al-Assad proglasio je pobjedom za njegovu zemlju, ali i ruske i iranske saveznike.

Rat u Siriji između Vlade predsjednika Assada i pobunjenika počeo je u martu 2011. kao serija demonstracija inspiriranih Arapskim proljećem. Nastojanje sirijskih vlasti da demonstracije uguše uz pomoć vojske dovelo je do širenja sukoba.

U međuvremenu su se u sukob umiješale Rusija i mnoge zapadne sile.

Izvor: Agencije