Policija: Napadač iz Berlina ubijen u Milanu

Tunižanin Anis Amri, koji je osumnjičen za napad u Berlinu u kojem je smrtno stradalo 12 osoba, ubijen je u Milanu u obračunu s policijom, potvrdio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

“Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje”, rekao je Minniti.

Prema pisanju talijanskih medija, Amrija je policija zaustavila na jednoj tržnici u Milanu u rutinskoj kontroli. Kad su mu zatražili dokumente, izvadio je pištolj i zapucao prema policajcima. Jednog je policajca lakše ranio, a onda je u razmjeni vatre ubijen.

Zakleo se na vjernost ISIL-u

U međuvremenu, oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je danas snimak na kojem se Amri zaklinje na vjernost vođi te grupe Abu Bakru al Baghdadiju, javlja Reuters.

Na snimku se vidi kako Amri, stojeći na pješačkom mostu u Berlinu, sa slušalicama na ušima, mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vjernost Baghdadiju.

Amri najavljuje svoj napad i kaže da želi da umre kao “mučenik”.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na društvenoj mreži Twitter komentirao je videosnimak napadača: „Ovo je jasno vjerska prijetnja koja je postala stvarnost. Tolika mržnja. Kada će SAD i sve druge države uzvratiti?“

Razmjena informacija

Italijanski Ministar Minniti podsjetio je da je Anis Amri bio najtraženiji čovjek u Europi te da ga je policija odmah identificirala i neutralizirala. 

“To znači da naša sigurnost radi veoma dobro. Naša policija je izuzetna”, dodao je ministar.

Oglasio se i ured njemačkog saveznog tužitelja priopćivši da su njemačke vlasti u kontaktu s talijanskim kolegama.

Amri je osumnjičen da je upravljao kamionom kojim je u punoj brzini naletio na božićni sajam u Berlinu, usmrtivši pritom 12 i ozlijedivši 48 ljudi.

‘Njemačka odahnula’

“Njemačka je odahnula nakon što je iz Italije stigla informacija da je glavni osumnjičenik za napad na božićni sajam u Berlinu ubijen”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova Tobias Plate.

Po njemu, “Ministarstvu je ‘laknulo’ što ta osoba više ne predstavlja opasnost”.

U međuvremenu je i talijanski premijer Paolo Gentiloni informirao njemačku kancelarku Angelu Merkel o ubojstvu osumnjičenog za napad u Berlinu.

Gentiloni je rekao da ubojstvo Anisa Amrija pokazuje važnost pojačane suradnje policijskih službi i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Njemačka policija osumnjičila je Amrija za napad nakon što je otkrila njegove otiske i dokumente u kamionu, blizu tijela poljskog vozača, koji je ustrijeljen u glavu, i za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 100.000 eura. 

Izvor: Agencije