Pobunjenici: Halep su okupirali Rusija i Iran

Vijest o padu istočnog Halepa objavljena je nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz grada (Reuters)

Preuzimanje Halepa pod potpunu kontrolu Damaska “veliki je gubitak” za pobunjenike koji se bore protiv režima Bashara al-Assada, ocijenili su visoki dužnosnici pobunjeničkih snaga.

Sirijska vojska i službeno je objavila da je preuzela potpunu kontrolu nad Halepom, drugim po veličini gradom u Siriji, čime je ostvarila najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011. godine.

“Glavni stožer Oružanih snaga Sirije proglašava povratak sigurnosti u Halep nakon što je grad oslobođen od terorizma i terorista i nakon izlaska onih koji su ostali u gradu”, navedeno je u vojnom priopćenju.

Ta je vijest objavljena nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila evakuiranih iz istočnog Halepa.

Završena evakuacija

“Na političkom i teritorijalnom planu to je veliki gubitak. Za revoluciju je to razdoblje uzmaka i teškog zaokreta. Intervencije Rusije i Irana, koje su na međunarodnoj razini prihvaćene arapskom i muslimanskom šutnjom, stajale su nas teških gubitaka”, rekao je Yasser al-Youssef, dužnosnik političkog ureda pobunjeničke skupine Nourredine al-Zinki.

“Halep je sada pod okupacijom Rusije i Irana”, dodao je Ahmad Qorra Ali, dužnosnik skupine Ahrar al-Sham.

U međuvremenu je Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio da je završena evakuacija desetina tisuća ljudi iz istočnog Halepa, kao i dva šiitska sela u sirijskoj provinciji Idlib.

Ta je humanitarna organizacija složenu operaciju evakuacije u zimskim uvjetima i veliki snijeg provela zajedno sa sirijskom organizacijom Crvenog polumjeseca.

Assad je povratak pune kontrole nad sjevernim gradom Halepom proglasio pobjedom za njegovu zemlju, ali i ruske i iranske saveznike.

Izvor: Al Jazeera i agencije