Otmičari libijskog aviona koristili lažno oružje

U avionu su se nalazila dva otmičara (Reuters)

Premijer Malte Joseph Muscat izjavio je večeras kako su otmičari libijskog putničkog aviona koristili lažno oružje.

On je na svom Twitter profilu napisao kako je to zaključeno iz prvih nalaza forenzičara.

Prema ranijim izvještajima, u avionu su pronađeni ručna bomba i dva pištolja.

Odvedeni u pritvor

Otmičari aviona otetog u Libiji su se predali, nakon čega su pretreseni i odvedeni u pritvor, objavio je ranije Muscat.

U otetom libijskom putničkom avionu bilo je 118 putnika i članova posade. Avion je otet u Libiji, nakon čega je preusmjeren i prizemljen na Maltu.

Premijer Muscat na Twitteru je prethodno napisao da su oslobođeni svi putnici i dio posade, a da su dva otmičara i nekoliko članova posade ostali u avionu kompanije Afriqiyah Airways.  

Jedan od muškaraca koji je oteo avion je za libijsku televizijsku stanicu ranije kazao da je on čelnik stranke koja podržava ubijenog bivšeg libijskog lidera Muammara Gadafija.

Podrška Gaddafiju

Muškarac koji je kazao da se zove Moussa Shaha je rekao u telefonskom razgovoru za libijski Channel TV da je on čelnik Al-Fateh Al-Jadeeda, odnosno Novog Al-Fateha. Al-Fateh je ime kojim je Gaddafi nazvao septembar, mjesec u kojem je izveo puč 1969. godine, a ta riječ je predstavljala njegov dolazak na vlast.

Libijski parlamentarac koji je razgovarao sa jednim od putnika je rekao da su dvojica otmičara zahtijevali stvaranje stranke koja podržava Gaddafija. Na internetu su objavljene fotografije na kojim se vidi kako jedan od otmičara izlazi iz aviona sa zelenom zastavom sličnoj onoj koju koriste Gaddafijeve pristalice. 

Gaddafi je ubijen u ustanku 2011, a zemlja je otad pogođena sektaškim nasiljem.

Tim Diacono, novinar lista Malta Today, za Al Jazeeru je ranije rekao da otmičari imaju ručne granate i da su “prijetili da će raznijeti avion”.

Mirno rješenje

On je dodao da je ovo prvi slučaj otmice na Malti od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Libijski avion sa 118 putnika i članova posade otela su dva muškarca, koja su tvrdili da su naoružani ručnim granatama, nakon čega je avion sletio na Međunarodni aerodrom na Malti, naveli su malteški mediji.

Jedan od otmičara ranije je posadi kazao da je “pristalica Gaddafija” i da je spreman osloboditi svih 111 putnika aviona Airbus A320 ako budu ispunjeni njegovi zahtjevi, ali ne i sedam članova posade, izvijestio je list Times of Malta.

Državna televizija TVM izvijestila je da su dva otmičara libijskog aviona prijetila da će detonirati ručne granate. 

Stanje pripravnosti

Pripadnici snaga sigurnosti zauzeli su položaje na udaljenosti od nekoliko stotina metara od aviona.

Svi su drugi letovi za Međunarodni aerodrom na Malti i s njega ili otkazani ili preusmjereni. 

Mali mediteranski otok Malta nalazi se gotovo 500 kilometara sjeverno od libijske obale. 

Muscat je ranije na Twitteru napisao da se u avionu nalaze 82 muškarca, 28 žena i beba. Pilot aviona Afriqiyah Airwaysa, koji je trebao sletjeti na aerodrom Mitiga, rekao je kontroli leta da je letjelica oteta, izjavio je viši zvaničnik zadužen za sigurnost aerodroma.

“Pilot je izvijestio kontrolu leta u Tripoliju da je otet, nakon čega su izgubili kontakt s njim”, rekao je zvaničnik za Reuters uz uvjet anonimnosti.

“Pilot ih je pokušavao nagovoriti da slete na pravu destinaciju, ali je ta molba odbijena.”

Izvor: Al Jazeera i agencije