Mediji: Istraga FBI o kineskom hakiranju

Bankomati, SAD
FDIC ima dozvolu snimati milione individualnih američkih depozita (AP)

Američki FBI istražuje kako su se hakeri uspjeli infiltrirati u računala Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), što je počelo još 2010. godine, a za koje se vjeruje da iza njih stoji kineska vojska.

Prilikom povrede sigurnosti hakeri su imali pristup nekolicini računala, uključujući i onaj bivše čelnice FDIC-a Sheile Bair, koje je također bilo meta istrage FBI-ja, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

FDIC je jedna od tri federalne agencije koje upravljaju komercijalnim bankama u SAD-u i nadgleda povjerljive planove poput onih kako se velike banke ponašaju prilikom bankrota, a ima dozvolu snimati milijune individualnih američkih depozita.

FBI i FDIC bez komentara

Reuters navodi da, budući da nije imao pristup izvještajima istrage, nije jasno zašto službenici FDIC-a vjeruju da kineska vojska stoji iza napada.

I FDIC i FBI odbili su komentirati istragu.

Washington je i ranije optuživao Peking za hakiranje državnih službenika SAD-a, a jednom prilikom kineski ministar vanjskih poslova kazao je, povodom tih optužbi, da “ako ne postoje čvrsti dokazi, vrlo je teško prosuditi odakle napadi dolaze”.

Izvor: Agencije