ISIL pred kamerama žive spalio turske vojnike

Turska vojska je dan ranije doživjela najveće gubitke u borbama protiv ISIL-a (EPA)

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je snimak koji, navodno, prikazuje dvojicu turskih vojnika koji su živi spaljeni, a agencije javljaju da je Turska odmah blokirala pristup društvenim mrežama kako se taj snimak ne bi širio u javnosti.

U snimku koji traje 19 minuta prikazana su dvojica muškaraca u vojnim odorama koje pripadnici ISIL-a izvlače iz kaveza i potom žive zapale, prenosi Al Jazeera.

Govoreći na turskom jeziku, pripadnik ISIL-a kritizira predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je, nakon pogibije svojih 16 vojnika u borbi, obećao nastavak borbe protiv terorizma u Siriji.

Šokantne snimke podsjećaju na ubojstvo jordanskog pilota Moaza al-Kassasbeha, koga je ISIL zarobio kad se njegov avion srušio u Siriji krajem 2014. godine. I on je kasnije živ spaljen u kavezu.

Mediji povezani s ISIL-om prenijeli su prošlog mjeseca da je ta skupina otela dva turska vojnika. Odvojeno od toga, turska vojska potvrdila je da je izgubila kontakt s dvojicom svojih ljudi.

Blokirane društvene mreže

Nakon što je ISIL objavio snimak spaljivanja vojnika, pristup društvenim mrežama Twitter, YouTube i Facebook navodno je bio blokiran u Turskoj.

ISIL je nedavno objavio i snimku navodnog uništavanja turskog tenka [Twitter]

Turkey Blocks, web stranica koja nastoji “identificirati i potvrditi izvješća o masovnoj cenzuri događaja na internetu”, izvijestila je da postoje problemi s pristupom na spomenute tri društvene mreže nakon objavljivanja snimka.

“To je druga blokada u tjedan dana, a slično se dogodilo nakon atentata na ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Turskoj”, navedeno je.

Najveći gubici turske vojske

Snimak je objavljen dan nakon što je turska vojska pretrpjela najteže gubitke u dosadašnjem toku sirijskog rata. Poginulo je 16 vojnika, a 33 su ranjena u borbama sjeverno od grada Al-Baba.

U tim borbama živote je, navodno, izgubilo i 138 boraca ISIL-a. Turska vojska pruža podršku Slobodnoj sirijskoj vojsci, koja iz tog područja nastoji potisnuti skupinu ISIL.

Navodno su turski vojnici ubijeni u tri napada automobilima-bombama.

“Ofenziva za kontrolu nad gradom Al-Babom, koja je u sklopu operacije ‘Štit Eufrata’, još uvijek traje”, navodi se u priopćenju vojske.

Potvrđeno je i da turska vojska nastavlja s operacijom nakon što su Ankara i Moskva dogovorile da će se potruditi naći zajedničko rješenje za okončanje rata u Siriji.

Ofenziva “Štit Eufrata” pokrenuta je na sjeveru Sirije radi neutralizacije prijetnji s naglaskom na oružanu skupinu ISIL i jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom području. Od početka operacije poginulo je 38 turskih vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije