Iračka vojska kreće u drugu fazu ofanzive u Mosulu

Druga faza podrazumijeva protjerivanja ISIL-a iz istočnih dijelova Mosula (Al Jazeera)

Irački vojni vrh razmatra započinjanje druge faze operacije osvajanja grada Mosula, nakon što su na tom bojištu ostvarili napredak prvi put u posljednjih sedam dana.

Vladine snage su, uz zračnu podršku koalicije pod vodstvom SAD-a, preuzele sjedište policije u sjevernom dijelu Mosula iz ruku boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Komandir Šeste brigade iračke vojske Atwan Nazim al-Kubaisi kazao je da je tokom osvajanja zgrade policijske akademije vojska naišla na žestok otpor ISIL-a.

Kubaisi je rekao da su sedmorica vojnika ozlijeđena u akciji, ističući kako će “iračke snage nastaviti napredovanje sve dok se ne sastave sa protivterorističkim jedinicama i Devetom brigadom kod obalama rijeke Tigris”.

S druge strane, brigadir savezne policije Raed Shaker kazao je da su njegovi borci ubili 43 pripadnika ISIL-a u granatiranju južnog dijela Mosula.

Treća faza

Komanda iračke vojske saopćila je da je nadomak Mosula održan prošireni sastanak o planu za pokretanje druge faze vojne operacije koja se odvija u istočnom dijelu Mosula, a čiji je cilj potiskivanje ISIL-a preko rijeke Tigris.

Na sastanku su, kako je saopćila vojska, razrađeni posljednji detalji druge faze operacija čiji je cilj osvajanje preostalih naselja u istočnom dijelu Mosula.

Komandir operacija u pokrajini Niniva Najim Abdullah al-Jubouri kazao je ranije da su Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova poslale pojačanja u vidu jedinica specijaliziranih za deminiranje i improvizirane eksplozivne naprave.

On je kazao da je iračka vojska spremna za početak druge faze operacije osvajanja Mosula i da je dogovoreno da američke i koalicijske snage pojačaju zračne udare na položaje ISIL-a.

Ofanziva za osvajanje Mosula počela je prije više od dva mjeseca. U toj akciji učestvuje stotinu hiljada pripadnika vojske, paravojnih šiitskih jedinica, kurdskih Pešmergi, sunitskih boraca i pripadnika međunarodnih snaga. Iračke snage su uspjele osvojiti nekoliko desetaka kvartova od ukupno 150 u Mosulu.

Izvor: Al Jazeera