UN formira komisiju za istragu ratnih zločina u Siriji

'Uspostava takvog mehanizma očito je miješanje u unutrašnja pitanja', rekao je Bashar Jaafari, sirijski ambasador pri UN-u (AP)
'Uspostava takvog mehanizma očito je miješanje u unutrašnja pitanja', rekao je Bashar Jaafari, sirijski ambasador pri UN-u (AP)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u srijedu je odobrila osnivanje radne grupe zadužene za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenima u ratu u Siriji.

Rezolucija o uspostavi nezavisne komisije, koju je predložio Lihtenštajn, odobrena je sa 105 glasova za, 15 protiv i 52 suzdržana.

Prihvaćena rezolucija poziva sve države, sve strane u sukobu, udruženja civilnog društva da pruže sve informacije i dokumentaciju istražnom tijelu.

‘Miješanje u unutrašnja pitanja’

“Uspostava takvog mehanizma očito je miješanje u unutrašnja pitanja”, rekao je prije glasanja sirijski ambasador pri UN-u Bashar Jaafari.

Rezoluciji se protive i sirijski saveznici Rusija i Iran.  

UN-ovo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi uspostavilo je 2011. godine UN-ovu istražnu komisiju za Siriju radi istrage mogućih ratnih zločina. To tijelo višekratno je pozivalo Vijeće sigurnosti UN-a da stanje u Siriji prijavi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, uložile su veto na pokušaj zapadnih sila da rat u Siriji prijave ICC-u 2014. godine.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više od 25 hiljada ljudi evakuisano je iz istočnog dijela Halepa, uključujući 15 hiljada evakuisanih juče i deset hiljada prošloga četvrtka, to su podaci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Evakucija je izvršena i iz dva šiitska sela na zahtjev sirijske vojske i njenih saveznika.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO