Trump: Bio sam u pravu

Trump se tokom predizborne kampanje zalagao za privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD (Reuters)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nazvao je ovotjedne napade u Berlinu i Ankari “groznima” te rekao kako se pokazalo da je u pravu glede svojih planova da obuzda imigraciju muslimana u Sjedinjene Države.

“To što se događa je grozno, grozno”, rekao je Trump novinarima upitan za napad kamionom u kojem je ubijeno 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Ankari.

Trumpa su novinari pitali hoće li ti napadi utjecati na njegova razmišljanja o uvođenju zabrane za ulazak muslimana u Sjedinjene Države ili registru za imigrante iz muslimanskih zemalja.

“Znate moje planove. Cijelo vrijeme pokazuje se da sam u pravu, 100 posto u pravu. Ono što se događa je sramotno”, rekao je Trump. 

‘To je sramotno’

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je pozvao na privremenu zabranu muslimanima za ulazak u zemlju kao sredstvo u borbi protiv terorizma, što je dovelo do kritika u zemlji i izvan nje. Kasnije je to preformulirao u prijedlog privremenog prekida imigracije iz područja koja se smatraju “izvoznicima terorizma” i gdje se ne mogu osigurati provjere.

“To je napad na čovječanstvo i mora se zaustaviti. To što se događa je sramotno”, ponovio je Trump dodajući kako nije razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom od napada u Berlinu i Ankari.

Trump je kritičan prema Obami i svojoj demokratskoj protivnici na izborima u studenom Hillary Clinton zato što, kako kaže, “oklijevaju jasno odrediti islamsku militantnost kao opasnost”.

Trump je u srijedu dobio predsjednički dnevni sažetak, najpovjerljiviji i strogo čuvani vladin dokument, priopćio je njegov prijelazni tim.

Prethodno je javno izražavao sumnje u neke zaključke obavještajne zajednice, pa sad dobiva informacije otprilike jedanput tjedno, daleko rjeđe nego nedavni novoizabrani predsjednici, potvrdio je neimenovani američki dužnosnik.  

Izvor: Agencije