Slovenija se žali EK zbog hrvatskih vinara

Slovenski vinogradari od svoje sorte grožđa refošk proizvode vino refošk koje nisu zaštitili, ali i vino teran (AP)
Slovenski vinogradari od svoje sorte grožđa refošk proizvode vino refošk koje nisu zaštitili, ali i vino teran (AP)

Slovenija je Evropskoj komisiji predala žalbu u kojoj je navela da hrvatski vinari iz Istre i dalje proizvode i prodaju vino teran, iako je Slovenija svoj kraški teran zaštitila oznakom geografskog porijekla prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, potvrdio je novinarima ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan.

“Žalili smo se zato što hrvatski vinari time krše evropske propise i zato jer hrvatski nadležni organi na to ne reagiraju“, kazao je Židan.

On je još ranije oštro reagirao na neslužbene informacije koje su procurile u Ljubljanu, a prema kojima je Evropska komisija sklona kompromisnom rješenju u vinskom sporu između vinara iz hrvatske Istre, koji već godinama prave vino teran iz sorte grožđa istog naziva, i slovenskih vinara iz slovenskog Primorja.

Slovenski vinogradari od svoje sorte grožđa refošk proizvode vino refošk koje nisu zaštitili, ali i vino teran.

Dvogodišnji spor

S druge strane, oni tvrde da su sorte grožđa refošk i teran zapravo genetski isti, samo što su sortu hrvatski vinogradari nazvali teran, a slovenski smatraju da se tako može zvati samo vino, javlja Hina.

Kako su prenijeli slovenski mediji, neslužbeno se u Briselu čuje da je Evropska komisija vrlo nezadovoljna što su dvije države članice već dvije godine u sporu oko vina, te ne uspijevaju za njega naći rješenje.

Budući da je Slovenija odbijala mogućnost prodavanja hrvatskog vina s oznakom teran na evropskom tržištu, pozivajući se na zaštitu svog terana, te je hrvatska nastojanja nazivala političkim pritiskom, sada je po informacijama slovenskih medija Evropska komisija sklona nametanju svog kompromisnog rješenja, ali uz pristanak obje strane.

Navodno će se to predložiti početkom iduće godine jer je eurokomesar Phil Hogan trenutno na odmoru, no Ljubljana je odlučno reagirala čim su se pojavila neslužbene informacije o mogućem kompromisu i odbacila ga kao neprihvatljivog.

Slovenija bi mogla tužiti EK

Navodno će Evropska komisija predložiti da zaštita za slovenski teran ostane, ali da se za hrvatski teran napravi tzv. “trajni izuzetak”, pa bi se mogao prodavati, ali uz neka ograničenja i s oznakom na naljepnici koja bi jasno ukazivala da nije riječ o slovenskom vinu.

Po ideji Evropske komisije, javili su slovenski mediji, hrvatski teran dobio bi “evropsku” ulaznicu i smio bi se prodavati na tržištu ako bude u bocama na kojima bi pisalo “Hrvatska Istra” i s dodatkom “teran” malim slovima, odnosno u manjem fontu, pri čemu bi se riječ teran odnosila na grožđe, a ne vino.

Židan je rekao kako ne isključuje da bi u slučaju da se takva odluka doista predloži ili donese, Slovenija mogla na sudu EU-a tužiti Evropsku komisiju jer bi popuštanje Hrvatskoj bilo posljedica političkih pritisaka i lobističkih akcija.

“Za Sloveniju je zaštita terana politički interes cijele vlade i bit ćemo zabrinuti ako se bude kršilo prava jedne članice. Želi li Evropska komisija očuvati svoju  kredibilnost, očekujem da će biti na strani države koja u cijelosti poštuje europski acquis, a ne da traži alibi za članicu koja ga krši”, upozorio je Židan.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatima Savudrijska vala, Slovencima – Piranski zaljev. Više od dvadeset godina bez sloge oko imena i granice. Problem je to lokalnim ribarima koji su zbog toga nerijetko dolazili u sukobe. Zato je uz ribarenje i politika postala njihova svakodnevica. Ana Mlinarić provjerila je kako su finale hrvatsko-slovenskog spora dočekali ribari – jedan hrvatski, drugi slovenski […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO