Sahranjen ruski ambasador Andrej Karlov

Putin je ubijenom ambasadoru posthumno dodijelio nagradu 'Heroj Rusije' (AP)

Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov, koji je ubijen 19. decembra u Ankari, sahranjen je danas, uz vojne počasti, na groblju u moskovskom predgrađu Himki.

Na sahrani je svirao vojni orkestar, a sanduk je bio prekriven zastavom Rusije, prenosi Sputnjik. Opelo je održano u Hramu Hrista Spasitelja.

Ranije je održana ceremonija odavanja posljednje počasti za Karlova, koga je u ponedjeljak ubio turski atentator.

Zbližavanje Moskve i Ankare

Diplomati i članovi porodice ranije su se okupili u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova kako bi odali počast 62-godišnjem Karlovu. 

Rusija i Turska kazale su da je ubistvo neuspješan pokušaj sprečavanja zbližavanja između Moskve i Ankare, koje su odlučile tješnje sarađivati vezano za Siriju, u kojoj su podržavale suprotstavljene strane. 

Televizijski snimci prikazali su tijelo Karlova u otvorenom kovčegu, okruženo počasnom gardom i ožalošćenima, uključujući premijera Dmitrija Medvedeva i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji su došli položiti cvijeće.

Lavrov je istakao kako je Karlov “ubijen na prvoj liniji”, te da je bio žrtva “odvratnog terorističkog čina”. 

Počast je odao i predsjednik Vladimir Putin, koji je nakratko sjeo uz kovčeg i razgovarao s Karlovljevom udovicom. 

Iskusni diplomata

Andrej Karlov bio je diplomat obrazovan u Sovjetskom Savezu, koji je radio u Sjevernoj i Južnoj Koreji, a 2013. godine poslan je u Tursku. 

Njegovo je ime ugravirano u mramornu ploču na zidu Ministarstva vanjskih poslova pored imena najslavnijih ruskih diplomata. 

Putin, koji je isticao da je lično poznavao Karlova, ubijenom ambasadoru posthumno je dodijelio nagradu “Heroj Rusije”, najvišu vojnu počast te države.

“Moramo znati ko je upravljao rukom ubice”, rekao je nakon Putin, obećavši odmazdu.

Turske vlasti identificirale su ubicu kao 22-godišnjeg Mevluta Merta Altintasa, koji je radio za interventnu policiju Ankare. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za ubistvo je optužio mrežu Fethullaha Gulena, imama s adresom u SAD-u, što je on odbacio.

Kremlj je objavio kako je prerano reći ko stoji iza atentata, a Rusija je u Tursku poslala grupu svojih istražitelja. 

Izvor: Agencije