Rumunija: Socijaldemokrati predložili muslimanku za premijerku

Rumunska ljevičarska Socijaldemokratska partija, koja je 11. decembra osvojila opće izbore, predložila je bivšu ministricu regionalnog razvoja Sevil Saideh za premijerku.

Bude li izabrana, bit će prva žena i prva muslimanka na čelu te države.

Liviu Dragnea, lider Partije socijaldemokrata, objavio je da će Saideh biti kandidatkinja te stranke za predsjednika vlade Rumunije. Predsjednik stranke Dragnea je nakon najave njene nominacije rekao da on sam ‘za sada’ ne može biti premijer, zbog, kako je naveo, ‘nepravedne osude i duboko neustavnog zakona’.

Ubjedljiva pobjeda

Naime, Dragnea je trenutno na odsluženju dvogodišnje uslovne kazne zatvora zbog izborne prevare.

“Pronašao sam rješenje za koje se nadam da će biti prihvaćeno kako bismo formirali vladu u što kraćem roku, te kako bismo mogli osigurati budžetski plan spreman do 15. januara”, kaže Dragnea.

Socijaldemokratska partija ubjedljivo je pobijedila na izborima 11. decembra i dobila 45 posto zastupničkih mjesta, ali nema većinu zbog čega je s Alijansom liberala dogovorila formiranje koalicije.

“Zadovoljna sam izbornim rezultatima. Željela sam da pobijede ozbiljni ljudi, za koje vjerujem da se neće rugati građanima”, tvrdi Mariana, stanovnica Bukurešta.

“Glasala sam za koaliciju socijaldemokrata i liberala, zadovoljna sam rezultatima. Nadam se da će se sada stvari promijeniti nabolje. Nadam se!”, kaže Ioana.

Ako bude imenovana, Saideh će biti prva žena i prva muslimanka na premijerskoj poziciji u Rumuniji.

Njeno imenovanje treba odobriti predsjednik Klaus Iohanis i parlament.

Izvor: Al Jazeera