Osumnjičeni za napad u Berlinu na crnoj listi SAD-a

Njemačka je za Amrijem raspisala potjernicu (AP)

Tunižanin Anis Amri, osumnjičen za napad na božićnom sajmu u Berlinu, u kojem je poginulo najmanje 12 osoba, nalazi se na američkoj crnoj listi i ne bi mogao ući u SAD, objavio je The New York Times, pozivajući se na obavještajne izvore.

Istovremeno je za njim počela potraga po cijeloj Europi.

U međuvremenu su sumnje da je Amri počinio napad pojačane, jer su, prema informacijama više njemačkih medija, na kamionu kojim je izveden napad pronađeni otisci njegovih prstiju. Službeno ta informacija nije potvrđena.

Prema američkim obavještajnim izvorima, Amri je na internetu istraživao kako se pravi eksploziv i barem jednom bio u izravnom kontaktu sa članovima ISIL-a posredstvom aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

“Nemogućnost da se Amri zadrži u pritvoru i deportira ukazuje na to da Njemačka – zemlja ponosna na svoju efikasnost – pati od istih problema kao Francuska i Belgija tako što dopušta ljudima poznatim vlastima da izvode djela užasnog nasilja”, piše The New York Times.

Pola godine pod prismotrom

Deutsche Welle navodi da je Amri za nekoliko mjeseci u Njemačkoj dospio na popis Saveznog ureda za kriminalistiku, na kojem su osobe za koje postoji sumnja da bi mogli izvesti politički motivirana teška kaznena djela. Trenutno je na tom popisu 549 imena, a polovica opasnih nalazi se u Njemačkoj – od toga 80 u zatvoru.

Amri nije bio u njemačkom zatvoru, ali je pola godine bio pod prismotrom zbog informacija da planira nabavku automatskog oružja.

Prema navodima berlinskog tužiteljstva, nije bilo novih podataka koji bi potkrijepili sumnju da Amri planira oružani teroristički napad, pa se od mjera nadzora odustalo.

Navodno je jednom bio i uhićen, kad je uz sebe imao krivotvorene talijanske dokumente, ali i tada je pušten. Početkom prosinca gubi mu se svaki trag.

Jedino što su istražitelji otkrili jest da je radio kao sitni prodavač droge u parku Goerlitzer, koji je poznat po raspačavanju narkotika. Državni tužitelji tvrde da su poslali te informacije nadležnim vlastima, te je time završilo njegovo praćenje. 

Prema ministru unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije (NRW) Ralfu Jaegeru, bio je “veoma mobilan”.

Amrijev zahtjev za azil odbijen je u lipnju, a vlasti u gradu Kleveu radile su na njegovoj deportaciji, no, prema Jaegeru, to nije moglo biti učinjeno “jer nije imao valjane identifikacijske dokumente”, a i Tunis je sporio da je on njihov državljanin.

Ta sjevernoafrička država na kraju je pristala poslati zamjenske papire koji su stigli u srijedu, dva dana nakon napada. 

“Ne želim dalje komentirati ovu situaciju”, rekao je Jaeger, koji se ranije žalio na teškoće pri deportaciji sjevernoafričkih kriminalaca u njihove države. 

Amrijevi dokumenti pokazuju da će u četvrtak napuniti 24 godine. Koristio je nekoliko lažnih imena, te su ga pratile sigurnosne službe smatrajući ga prijetnjom.

Novine Sueddeutsche Zeitung objavile su, među ostalim, kako je Amri bio povezan sa selefističkim propovjednikom Abu Walom, koji je nedavno uhićen u gradu Hildesheimu. 

Amrijevi dokumenti pronađeni su u kamionu korištenom za napad, no postavlja se pitanje kako su oni tamo završili.

Jesu li tamo ostavljeni namjerno kako bi se preuzela odgovornost, jesu li Amriju ispali dok se borio s poljskim vlasnikom kamiona ili su ukradeni i podmetnuti kako bi policija pratila pogrešan trag pitanja su koja su postavljena u njemačkim medijima.

U međuvremenu su se oglasili i članovi Amrijeve obitelji. Brat Abdelkader pozvao ga je da se preda policiji.

“Ako se dokaže da je umiješan, od toga se distanciramo”, rekao je Abdelkader Amri agenciji AP.

Članovi obitelji Amri, koji žive u središnjem dijelu Tunisa, bili su šokirani kada su čuli da im je brat glavni osumnjičeni za napad u Berlinu.

Anis Amri, koji danas puni 24 godine, otišao je iz Tunisa prije nekoliko godina uputivši se ka Europi. Redovno je održavao kontakt sa svojom braćom i sestrom posredstvom telefona i Facebooka, navode američki mediji.

Izvor: Agencije