Lasić: Ne mijenjati izbjegličku politiku nakon napada

Zastupnica u Saveznom parlamentu Berlina Maja Lasić kaže da su ljudi nakon napada u Berlinu i dalje u šoku.

“Taj napad je bio nešto posebno za nas u Njemačkoj. U proteklim godinama smo imali sreće da nismo bili meta direktnih terorističkih napada. Moram priznati da sam pozitivno iznenađena sa koliko mira ljudi, posebno u Berlinu, gledaju na situaciju. Pored tuge koju osjećamo, vraćamo se kolotečini i normalnom životu“, rekla je Lasić za Al Jazeeru.

Navodi kako treba pričekati kraj istrage, kako bi se dao sud o reakciji vlasti nakon napada.

“Trenutno bi svaki sud bila špekulacija koja nema dovoljno osnova“, tvrdi Lasić.

Kada se govori o pooštrenju sigurnosnih mjera nakon napada, Lasić smatra da se mora razlikovati između ljevičarskih političara, koji dopuštaju diskusiji o tome da li su Njemačkoj neophodne jače sigurnosne mjere i desničarskih političara, koji koristi trenutnu situaciju da bi probudili strah kod naroda i vodili debate o izbjegličkoj politici.

Izbjeglička politika ostaje ista

“Smatram da debata o pojačanju sigurnosnih mjera, posebno na velikim manifestacijama, mora voditi. Mislim da ovo što se dogodilo nije dovoljan povod za novu diskusiju o izbjegličkoj politici. Naša politika glede izbjeglica je ispravna. Sada se vodi debata o tranzitnim zonama i budi se osjećaj kod naroda da se samo time mogu spriječiti teroristički napadi. Pokazalo se da i zemlje koje ima restriktivnije zakone što se tiče izbjeglica, nisu pošteđene od napada“, kaže.

U napadu na božićni sajam u Berlinu je ubijeno 12 i povrijeđeno 48 osoba, a počinitelj je u bijegu.

Specijalne policijske snage su ranije u četvrtak pretresle dva objekta u Berlinu, u potrazi za Tunižaninom Anisom Amrijem, glavnim osumnjičenim za napad na berlinskom božićnom sajmu.

Njemačka je ponudila nagradu do 100.000 eura za informacije koje bi pomogle pri hapšenju osumnjičenog.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO