Kina lansirala satelit za otkrivanje ugljičnog dioksida

Kina zauzima prvo mjesto u svijetu po emisiji ugljičnog dioksida (AP)
Kina zauzima prvo mjesto u svijetu po emisiji ugljičnog dioksida (AP)

Kina je lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obaveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s efektom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon SAD-a i Japana.

“Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obaveze”, prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Lansiranje prije Trumpa

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump, koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariskog sporazuma. 

Kina i SAD najveći su svjetski zagađivači na planeti i u septembru su zajedno objavili da su ratificirali Pariski sporazum o klimi, kojim se obavezuju ograničiti rast temperature na manje od dva stepena Celzija u odnosu na predindustrijski nivo.

Sporazum je stupio na snagu početkom novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Uprkos propalim planovima za gradnju postrojenja kojima bi se CO2 izdvajao iz atmosfere, naučnici u Norveškoj idu naprijed. U najnaprednijem pokusnom postrojenju na svijetu, razvijaju se nove tehnologije za smanjivanje emisija ugljen dioksida. Tri posto fosilnog goriva koje se troši u svijetu dolazi iz Norveške, a inženjeri i naučnici pokušavaju promijeniti taj omjer.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO