Napad u Berlinu novi težak udarac za Merkel

Merkel je ponovila kako je protiv promjene politike prema izbjeglicama (AP)

Njemački mediji i stranke već su počeli kritizirati njemačku kancelarku Angelu Merkel i napad na božićnom sajmu u Berlinu mogao bi biti novi težak udarac iako je već izložena kritikama zbog politike otvorenih vrata prema izbjeglicama.

“Atentat je košmar i za Angelu Merkel, kojoj padaju izgledi da bude ponovno izabrana 2017. godine”, ocijenio je tjednik Der Spiegel na svojoj internetskoj stranici.

Njemačka populistička desnica, predvodnica kritika zbog prihvata izbjeglica u zemlji, dovela je u pitanje imigracijsku politiku kancelarke iako je policija otklonila sumnje da je osumnjičeni za napad tražitelj azila.

“Merkel je kriva što su mrtvi”, objavio je Marcus Pretzell, jedan od dužnosnika pokreta Alternativa za Njemačku (AfD), na društvenoj mreži Twitter.

Međutim, kritike kancelarki Merkel stižu i iz njezine koalicije. 

I saveznici protiv Merkel

Napad u Berlinu ponovno je potaknuo Bavarce iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), konzervativne saveznike Merkeline Kršćansko-demokratske unije (CDU), koji dulje od godinu dana traže, dosad bezuspješno, da se odredi godišnja kvota tražitelja azila koji smiju ući u Njemačku.

“Sada moramo razmotriti koje opasnosti za nas predstavlja dolazak velikog broja izbjeglica u zemlju”, upozorio je ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann.

Tragedija na božićnom sajmu dogodila se u trenutku kada se kancelarka tek počela oporavljati od gubitka popularnosti, koja je pala prije 16 mjeseci zbog izbjegličkog vala 2015. godine.

Posljednje ankete davale su joj potporu 37 posto birača za izbore iduće godine nakon što je prethodno bila pala na 30 posto. Zbog tog oporavka, Merkel je krajem studenoga najavila da će se natjecati za četvrti mandat i tom je prilikom osjetno zaoštrila ton prema imigraciji kako bi se obvezala biračima.

“Sada je glavni izazov za nju da dozna kako će reagirati njezina vlastita stranka”, smatra Christian Moelling, analitičar iz instituta German Marshall Fund. 

Merkel: ‘Teroristički napad’

U obraćanju naciji nakon napada kancelarka Merkel izjavila je kako je, prema aktualnom stanju istrage, napad na božićni sajam u Berlinu bio teroristički napad.

Prema njezinim riječima, “bilo bi strašno ako se ispostavi da je tražitelj azila počinio taj zločin”.

“To bi bilo strašno zbog brojnih Nijemaca koji su nesebično pomagali tražiteljima azila”, rekla je Merkel.

Kasnije je osumnjičeni Pakistanac oslobođen, a ISIL je preuzeo odgovornost za napad.

Ipak je poručila kako je protiv promjene politike prema izbjeglicama, ali i naznačila da počinitelj napada mora biti kažnjen najstrožije i u skladu sa zakonom.

Ona je obišla i mjesto napada te održala sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti, koje je razmotrilo stanje i posljedice napada u Berlinu.

Izvor: Agencije