Merkel: Napad u Berlinu bio je teroristički čin

U napadu na božićni sajam smrtno je stradalo 12 osoba, a povrijeđeno je njih 50-ak (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je, prema aktualnom stanju istrage, napad na božićni sajam u Berlinu, u kojem je smrtno stradalo najmanje 12-ero ljudi, a njih 50-ak ozlijeđeno, bio teroristički napad.

Prema njenim riječima, “bilo bi strašno, ako se ispostavi da je tražitelj azila počinio taj zločin”.

“To bi bilo strašno zbog brojnih Nijemaca koji su nesebično pomagali tražiteljima azila”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ipak je poručila kako je protiv promjene politike prema izbjeglicama, ali i naznačila da počinitelj napada mora biti kažnjen najstrožije i u skladu sa zakonom.

“Ono što se dogodilo sinoć strašno je jer 12 ljudi koji su se radovali Božiću, imali planove za odmor, nisu više među nama, a ozlijeđeni se bore za život ili zdravlje”, rekla je Merkel.

Ona će danas obići mjesto napada te održati sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti, koje će razmotriti stanje i posljedice napada u Berlinu.

‘Nećemo odustati od svog načina života’

Merkel je još poručila da građani Njemačke neće dozvoliti da napadi utječu na njihovu svakodnevnicu.

“Nećemo i ne želimo mijenjati navike i odustati od božićnih sajmova, lijepih trenutaka na trgovima. Ne želimo da nas strah paralizira. Vjerujem da će Nijemci snaći snage da žive svoj život kako to žele, a to je slobodno, zajedno i otvoreno”, poručila je Merkel.

Njemački mediji prethodno su prenijeli kako je vozač kamiona koji je izveo smrtonosni napad u Berlinu pakistanski izbjeglica, koji je u Njemačku stigao krajem prošle ili početkom ove godine tzv. balkanskom rutom.

Pozivajući se na sigurnosne službe, navode da je riječ o Navodu B. (23), koji je vlastima već poznat zbog “sitnog kriminala”.

Osumnjičeni je već prevezen u Karlsruhe, gdje bi mu u Glavnom državnom odvjetništvu tijekom dana trebao biti određen pritvor.

Izvor: Agencije