Slovenija: Žestoke kritike dvodnevnom slavljenju Nove godine

Cerarova vlada je prijedlog o uvođenju 2. januara kao neradnog dana u parlament uputila po hitnom postupku (Reuters)

Slovenska vlada predložila je, nakon trogodišnjeg prekida, da se Nova godina slavi dva dana i da 2. siječanj ponovno postane neradni dan, što je izazvalo dosta oštrih komentara u javnosti.

Kritičari takvog prijedloga smatraju da se radi o populističkom, loše tempiranom potezu u vrijeme napetosti u vladajućoj koaliciji zbog zdravstvene reforme.

“To je uvredljiv i ciničan čin političkog mešetarenja u vrlo napetom trenutku – prijedlog nedostojan ozbiljne vlade”, kazao je Branimir Štrukelj, čelnik sindikata zaposlenih u školstvu i obrazovanju.

Štrukelj je zabrinut prijedlogom premijera Mire Cerara da se liječnicima povećaju plaće u vrijeme kad se prekidaju pregovori s drugim sindikatima javnog sektora.

Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), koja prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije ako premijer ne smijeni ministricu zdravstva, također je dala do znanja da je prijedlog o dvodnevnom slavljenju Nove godine “loše tempiran”, iako mu se u načelu ne protivi.

Najmanje radnih dana u Evropi

Uvođenje još jednog neradnog dana u kalendar oštro je osudila i Gospodarska komora.

“Prijedlog je nekorektan prema gospodarskim subjektima. Vlada nije u stanju smanjiti porezna opterećenja, neuspješna je u pregovorima o plaćama za javni sektor, a sada predlaže zakon koji će dodatno opteretiti ekonomiju i smanjiti našu konkurentnost”, kazao je izvršni direktor Goran Novković.

Gospodarska komora tvrdi da Slovenci imaju najmanje radnih dana u skupini zemalja srednje i istočne Europe, što je kočnica povećanju konkurentnosti.

Cerarova vlada koja prema anketama uživa vrlo malu potporu javnosti, prijedlog o promjeni zakona o državnim praznicima koji 2. siječnja opet uvodi kao neradni dan, u parlament je uputila po hitnom postupku, kako bi izmjene mogle vrijediti već početkom iduće godine.

Drugi siječnja kao neradni dan ukinut je prije tri godine, što se tumačilo potrebom povećanja ekonomske konkurentnosti koja će utjecati i na nacionalni dohodak.

No, već tada je bilo dosta kritičara koji su tvrdili da je produktivnost rada na drugi dan u godini, nakon blagdanskih slavlja, ionako niska, pa da 50-godišnju tradiciju dvodnevnih praznika nije trebalo mijenjati.

Izvor: Agencije