Iran prijeti osvetom SAD-u

Za sada je nejasno u kakvom bi obliku bila eventualna osveta Senatu SAD-a (Reuters)

Iran je danas zaprijetio osvetom SAD-u zbog glasanja Senata SAD-a o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za deset godina, saopćivši da je takvom odlukom prekršen prošlogodišnji sporazum postignut sa šest velikih sila, kojim je ograničen nuklearni program Teherana.

Direktor Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi, koji je igrao centralnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma, opisao je produženje ISA-a kao “jasno kršenje” ako bude primijenjen, prenosi Reuters.

“Pomno pratimo razvoj događaja. Ako primijene ISA, Iran će preduzeti akciju shodno tome”, rekao je on državnoj televiziji.

U međuvremenu, portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahran Gaseni kazao je da je Iran spreman snažno zaštititi svoja prava pod bilo kakvim okolnostima, prenijela je državna agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, već je u novembru upozorio da bi produženje američkih sankcija u Teheranu bilo viđeno kao kršenje nuklearnog sporazuma, podsjeća britanska agencija.

Za sada je nejasno u kakvom bi obliku bila eventualna osveta Senatu SAD-a.

Moguće obaranje nuklearnog sporazuma

Iranski poslanik Akbar Ranjabarzadeh rekao je da će se Iranski parlament sastati u nedjelju kako bi raspravljao o nacrtu zakona kojim bi se vlada obavezala da “odmah obustavi primjenu nuklearnog sporazuma” ako odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama odobri ISA, javlja iranska agencija ISNA.

Druga, poluzvanična iranska agencija Tasnim News navodi da je drugi, neimenovani zastupnik kazao da Iranski parlament planira raspravljati o nacrtu zakona kojim bi se vlada spriječila da kupuje “američke proizvode”.

Odluka Senata SAD-a zadala je udarac pragmatičnom iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju, koji je pokrenuo diplomatsko otvaranje prema Zapadu, koje je i dovelo do nuklearnog sporazuma, a mogla bi i ohrabriti njegove protivnike uoči predsjedničkih izbora 2017, ocjenjuje Reuters.

ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mjera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namjere da se snabdije nuklearnim oružjem, a trebao je isteći 31. decembra, podsjeća britanska agencija.

Američki zvaničnici tvrde da produženje ISA-a neće ugroziti nuklearni sporazum, u skladu s kojim se Iran saglasio da ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih finansijskih sankcija koje su naškodile njegovoj ekonomiji baziranoj na nafti.

Izvor: Agencije