Bugarski premijer vratio mandat predsjedniku

Borisov je podnio ostavku u novembru nakon što je kandidatkinja njegove stranke GERB izgubila od proruskog kandidata i bivšeg generala (Reuters)

Odlazeći premijer Bugarske i lider najveće stranke u parlamentu Bojko Borisov vratio je mandat predsjedniku, odbivši formirati novi kabinet, čime se otvara put ka održavanju vanrednih izbora na proljeće sljedeće godine.

Borisov je podnio ostavku u novembru nakon što je kandidatkinja njegove stranke GERB izgubila od proruskog kandidata i bivšeg generala Rumena Radeva na predsjedničkim izborima. 

Time je nagoviještena politička nestabilnost u zemlji gdje nijedna partija trenutno ne može formirati vladu bez podrške njegove stranke. 

“Neću predložiti formiranje nove vlade i vraćam mandat”, rekao je Borisov odlazećem predsjedniku Rosenu Plevnelijevu na ceremoniji u Sofiji, prenosi AFP. 

Otvoren put ka prijevremenim izborima

Prema Ustavu Bugarske, predsjednik će sljedeće sedmice dati mandat drugoj najvećoj stranci – socijalistima, koji su već najavili da će također vratiti mandat kako bi se održali izbori, a zatim i trećoj partiji.

“Put ka prijevremenim izborima otvoren je”, smatra analitičar Dimitar Ganev i dodaje da ostavka Borisova predstavlja taktički potez kako bi njegova stranka GERB zadržala vodeću poziciju.

Novoizabrani predsjednik Radev, koji ima podršku socijalista, dužnost preuzima 22. januara, kada će moći raspustiti Parlament i zakazati prijevremene parlamentarne izbore, koji bi se mogli održati najranije u martu.

To znači da će odlazeći predsjednik Plevnelijev morati imenovati prijelaznu administraciju, što će biti peta vlada u Bugarskoj u manje od četiri godine.

Izvor: Agencije