Wigemark: Više boraca u Siriji iz Goeteborga nego iz Bosne i Hercegovine

Švedski diplomata naglasio je kako je terorizam prijetnja cijeloj Evropi (Al Jazeera)

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u četvrtak kako se ponekad pretjeruje u izjavama o tome kakvu opasnost za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju osobe koje se vraćaju s ratišta u Siriji i Iraku, ističući da takvih definitivno ima više u njegovom rodnom gradu u Švedskoj nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Postoje javno dostupni, ali i obavještajni podaci o broju takvih osoba. Kao primjer mogu navesti da boraca na stranim ratištima ima više iz mog rodnog grada [Goeteborga] u Švedskoj nego što ih dolazi s područja cijele Bosne i Hercegovine”, rekao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci odgovarajući na pitanje o razmjerama prijetnje koju u Bosni i Hercegovini predstavljaju osobe povezane s terorističkim organizacijama.

Švedski diplomata naglasio je kako je terorizam prijetnja svima, pa se i evropski kontinent s time mora suočiti kao cjelina, prenosi Hina.

“Vidjeli smo to na primjeru napada u Parizu i Briselu. Ono što se zbivalo u Bosni i Hercegovini izolirani su slučajevi, ali nezavisno od toga, njima se treba baviti kao zajedničkim problemom”, rekao je Wigemark.

Žalosno je ono što se dešava u Siriji

Šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini ocijenio je kako “upiranje prstom” samo u neke zemlje iz evropske porodice ne pomaže u suočavanju s problemom terorizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je prošle sedmice u Dubrovniku kako se treba suočiti sa činjenicom da se iz oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Bosnu i Hercegovinu vraćaju hiljade boraca, što je izazvalo oštre demantije i kritike bosanskohercegovačkih dužnosnika.

Wigemark je na kraju razgovora s novinarima rekao kako je žalosno ono što se danas dešava u Siriji, posebno upozorivši da je to repriza onoga što se tokom rata dešavalo u Bosni i Hercegovini.

“Mi govorimo o genocidu”, zaključio je Wigemark.

Izvor: Agencije