Venecuela na rubu humanitarne krize

Mnogi građani Venecuele, zbog sve dublje ekonomske krize, prisiljeni su tražiti posao u susjednoj Kolumbiji, a 50.000 njih svakodnevno prelazi granicu. Mnogi se odlučuju vratiti kući poslije nekog vremena.

Kayne Perez, migrant iz Venecuele u Kolumbiji, bio je varilac u PDVSA-i, vodećoj državnoj naftnoj kompaniji u Venecueli, dok nije potpisao peticiju kojom se tražio referendum za zbacivanje predsjednika Nicolasa Madura.

“Mjesec kasnije dobio sam pismo o otkazu i naredbu da napustim prostorije kompanije”, rekao je Perez.

Završili u skloništu za migrante

PDVSA mu nije isplatila otpremninu i zabranjeno mu je raditi za druge. Zbog rasta cijena, nestašice hrane i dvoje djece koje treba prehraniti, otišao je u Kolumbiju. Ali, završio je u skloništu za migrante u pograničnom gradu Cucuti.

“Ubrzo sam ostao bez novca. Praktično, sve sam izgubio kad sam ga promijenio u pesose”, navodi Perez.

Građanima Venecuele koji traže izlaz iz oskudice ili zaštitu od političkog progona nije lako na drugoj strani granice. Pojedini podižu barake u predgrađima Cucute. Mario Acosta kaže da više ne može priuštiti stanarinu.

“Mogu naći dnevne poslove na gradilištima. Ali, neki poslodavci koriste to što nemamo potrebne dokumente i manje nas plaćaju”, kaže Acosta.

Njegov brat se povrijedio dok je gradio baraku, ali nema novca za odlazak na pregled. Nemaju ni hrane. Ipak, Mario kaže da se ne može vratiti.

“Od jedne dnevnice koju ovdje zaradim mogu nas hraniti tri-četiri dana. U Venecueli toliko ne zaradim ni za sedmicu”, rekao je Acosta.

Mnogi se ipak vraćaju

“Kolumbijske službe za migraciju procjenjuju da je najmanje četiri miliona osoba u protekla tri mjeseca prešlo granicu u potrazi za lijekovima i hranom. Većina se vraća u Venecuelu. Ali, mnogi ovdje smatraju da će se, ako se ekonomska situacija u zemlji ne popravi, ovo pretvoriti u potpunu humanitarnu krizu”, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Svećenik Francesco Bortignon, koji vodi lokalno sklonište za migrante, kaže da grad nije spreman za to.

“Moglo bi doći do katastrofe. Znamo da bi 500.000 ili milion osoba moglo doći ovamo ako se ekonomska i politička situacija pogorša. Vlasti kažu da su spremne, ali ja im ne vjerujem”, kazao je Bortignon.

Oni koji su već na tom mjestu jedva preživljavaju. A ako ostanu, trebat će im mnogo više od improviziranog krova nad glavom.

Izvor: Al Jazeera