Trump: Na hakiranje se reagira tek nakon poraza Clinton?

Washington je optužio Rusiju za kibernetičke napade na američke političke organizacije uoči izbora (Arhiva)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ponovno pokrenuo raspravu o izvještajima o ruskim kibernetičkim napadima na američke političke stranke i pojedince, upitavši se zašto je Bijela kuća pod predsjednikom Barackom Obamom reagirala tek sada.

“Ako su Rusija ili netko drugi hakirali, zašto je Bijela kuća čekala toliko dugo da reagira? Zašto su se požalili tek nakon što je Hillary izgubila?”, upitao je Trump na svom Twitter-profilu, prenosi Hina.

On i njegov tim opetovano su odbacili izvještaje o ruskom hakiranju, nazivajući ih “smiješnima”, te su ih objasnili time što su demokrati ljuti zato što je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima

Obavještajci: ‘I Putin je uključen’

Američka vlada u listopadu je službeno optužila Rusiju za kibernetičke napade na američke političke organizacije uoči izbora.

Obama je objavio kako je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina o posljedicama, a prošlog je tjedna naredio američkim obavještajnim agencijama da provedu istragu.

Američki su mediji u četvrtak izvijestili da su američki obavještajci “poprilično sigurni” da je Putin osobno uključen u ruske kibernetičke napade na SAD.

Američka Centralna obavještajna agencija tvrdi da su napadi izvedeni kako bi se Trumpu pomoglo da pobijedi na izborima, no taj stav ne dijeli ravnatelj Ureda nacionalne obavještajne zajednice, kao ni Federalni istražni biro, tvrdi viši američki dužnosnik.

Izvještaji o ruskom hakiranju izazvali su zabrinutost obiju političkih stranaka, a visokopozicionirani republikanci pozvali su Trumpa na oprez.

Kremlj: ‘Smiješna glupost’

Odbor za međunarodne odnose Senata SAD-a početkom siječnja će održati zatvoreni sastanak i javno saslušanje na tu temu.

Kremlj je negirao izvješća da je ruski predsjednik osobno upravljao načinom na koji su hakirani podaci američkih demokrata tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u, navodi AP.

Na pitanje o ovim tvrdnjama Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbacio ih je kao “smiješnu glupost”, kako prenosi Tanjug.

AP dodaje da je Rusija, koju je CIA-u okrivila za pomaganje Trumpu na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima, žestoko negirala optužbe da je orkestrirala rad hakera protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Izvor: Agencije