Tragovi eksploziva na žrtvama pada aviona EgyptAira

Egipatski istraživački komitet objavio je saopćenje u kojem se navodi kako je mrtvozornik pronašao tragove eksploziva na ostacima nekih žrtava nesreće (EPA)

Tragovi eksploziva pronađeni su na nekim od žrtava pada aviona egipatske kompanije EgyptAir koji je letio iz Pariza, a koji je pao u Sredozemno more, objavilo je Ministarstvo civilne avijacije Egipta u četvrtak.

Let MS 804 pao je u jedan od najdubljih dijelova Sredozemnog mora 19. maja; tada je poginulo svih 66 osoba u ovoj letjelici.

Egipatski istraživački komitet objavio je saopćenje u kojem se navodi kako je mrtvozornik pronašao tragove eksploziva na ostacima nekih žrtava nesreće. Nije dao više detalja, ali je naveo kako su nalazi proslijeđeni tužiocima, koji provjeravaju je li riječ o namjernom izazivanju nesreće.

“Tehnički istraživački komitet stavlja sebe i svoje pronalaske na raspolaganje tužiocima”, dodaje se u saopćenju.

Niko nije preuzeo odgovornost za pad Airbusa A320 na Letu 804 koji je pao dok se približavao egipatskoj sjevernoj obali prije zore. Egipatski izvor upoznat sa situacijom navodi kako je Egipat prije nekoliko mjeseci obavijestio Francusku o svojim nalazima, no francuski istražitelji zatražili su više vremena da ih prouče.

“Zato je trebalo toliko za objavu ovog pronalaska”, dodaje izvor agencije Reuters, odbivši se predstaviti jer je istraga u toku.

Francuska istraga

Francuska agencija za istraživanje navodi kako su detektori dima bili aktivirani u posljednjim trenucima Leta 804. Glasnogovornik Sebastien Barthe izjavio je za agenciju AP ranije ove godine kako takva poruka “obično znači početak požara”.

Francuska je otvorila krivičnu istragu ove nesreće u junu.

Pad Leta 804 desio se sedam mjeseci nakon što je ruski putnički avion raznesen iznad Sinajskog poluotoka, a za napad je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ovaj napad, u kojem je u oktobru 2015. poginulo 226 osoba, doveo je do brojnih otkazivanja letova i nanio žestok udarac vitalno važnom turističkom sektoru Egipta, koji je već bio oslabljen godinama nemira nakon 2011. godine i ustanka kojim je svrgnut Hosni Mubarak.

Egipat nikada zvanično nije objavio uzrok pada ruskog aviona, no lokalni ogranak ISIL-a objavio je kako je avion raznesen bombom koja je prokrijumčarena unutra, dok je Rusija objavila kako je avion vjerovatno oboren eksplozivom.

Grupa ISIL izvela je nekoliko napada u Egiptu proteklih godina, uglavnom na Sinaju, gdje joj je i sjedište. Proteklih mjeseci Kairo je potrošio milione dolara kako bi povratio međunarodni ugled svojih aerodroma i sigurnosti na njima.

Izvor: Agencije