Ronna Romney bit će predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta

Romney McDaniel je do sada bila zamjenica predsjednika Republikanskog nacionalnog komiteta (AP)

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump odobrio je da rodica njegovog kritičara Mitta Romneyja, Ronna Romney McDaniel postane predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC).

“Uzbuđen sam što je efikasan lider Ronna McDaniel zamjenica predsjednika Republikanskog nacionalnog komiteta i jedva čekam da postane predsjednica tog komiteta u 2017. godini”, rekao je Trump, prenosi Reuters.

Trump je u saopćenju naveo da je Romney McDaniel bila “izuzetno lojalna i da su njeni napori kao predsjednice Republikanske partije u Michiganu bili među ključnima za pobjedu u toj saveznoj državi”.

Romney Trumpa nazvao lažnjakom

“Znam da će tu istu strast donijeti i u Republikanski nacionalni komitet”, dodao je on.

U januaru naredne godine zakazano je glasanje 168 članova Republikanskog nacionalnog komiteta za predsjednika tog komiteta, a nakon što je Trump odobrio njen izbor, to bi trebalo da bude dovoljno za njenu pobjedu, prenosi Reuters.

Trumpov budući šef osoblja Bijele kuće, Reince Priebus napustit će funkciju predsjednika RNC-a, kada Trump preuzme mjesto predsjednika SAD-a 20. januara.

Mitt Romney, bivši kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima, u martu ove godine nazvao je Trumpa lažnjakom i pozvao druge republikance da se ograde od njega za dobro države i stranke.

Izvor: Agencije