Postignut dogovor EU-a i Holandije o Ukrajini

Mark Rutte, Premijer, Nizozemska, Holandija
Holandija je na referendumu ranije odbacila sporazum s Ukrajinom (Reuters)

Lideri Europske unije postigli su s Nizozemskom dogovor koji bi trebao omogućiti Uniji da provede sporazum o bližim odnosima s Ukrajinom.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da sada ima neophodne garancije da bi sporazum prošao kroz holandski parlament u petak i ukloni primjedbe koje su dovele do toga da na referendumu, koji je održan na proljeće, bude odbačen sporazum EU-a i Ukrajine, javlja AP.

Nizozemska je bila jedina suzdržana u EU da bi se ratificirao sporazum, za koji je potrebno da bude jednoglasno usvojen. 

Rutte je ranije upozorio da bi neuspjeh u ratifikaciji sporazuma o jačanju veze Ukrajine i Europske unije bio najveći dar za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rutte optužuje Rusiju za agresivno ponašanje, pogotovo na istoku Ukrajine.

Sporazum odbačen na referendumu

U Nizozemskoj je u travnju održan referendum na kojem su birači odbacili sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU-a.

Iako je referendum neobvezujući, za Vladu je politički praktički nemoguće ignorirati njegov ishod.

Stoga Nizozemci traže određena jamstva, koja bi dalo Europsko vijeće, da taj sporazum ne vodi prema članstvu Ukrajine, da nema novih financijskih obveza prema toj zemlji, da nema vojno-obrambenih obveza i da nema pristupa tržištu rada za Ukrajince.

EU želi odmaknuti Ukrajinu iz ruske orbite, a istodobno populistička retorika u zemljama članicama sve više dovodi u pitanje takav pristup.

“Puno me ljudi u Nizozemskoj pita zašto ovo činim kada ‘ne’ na referendumu znači ‘ne’. Ja to činim jer je Vlada uvjerena da moramo štititi europsko jedinstvo u odnosu prema Rusiji”, rekao je Rutte.

Izvor: Agencije