Obavještajci: Putin upleten u hakiranje američkih izbora

Putin je navodno djelovao radi osvete Clinton, ali je poslije želio svijetu pokazati slabosti američke politike (Reuters)

Dvojica visokih američkih zvaničnika obavještajne službe ocijenila su da se ruski predsjednik Vladimir Putin lično umiješao u informatičke napade koji su obilježili predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, potaknut željom da se osveti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, javljaju američki mediji.

Vladimir Putin je sam dao upute kako filtrirati i koristiti se porukama ukradenim demokratima u informatičkim napadima, javlja NBC, pozivajući se na dvojicu visokih zvaničnika koji su bili upoznati s tom informacijom.

Oni kažu da “u velikoj mjeri” vjeruju tim zaključcima, prenosi Hina.

CIA je u tajnom izvještaju, koji je prošle sedmice otkrio Washington Post, zaključila da je Rusija svojim informatičkim napadima intervenirala u izbornu kampanju s jasnim ciljem da pomogne Donaldu Trumpu da pobijedi, a ne s općenitim ciljem da omete tok izbora.

Putinova osveta

Izabrani predsjednik je odlučno odbio te tvrdnje.

Kako javlja NBC, Vladimir Putin nikada nije oprostio Hillary Clinton što je 2011. kao američka državna sekretarka davala izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji. Optužio ju je i da je poticala demonstrante da izađu na ulicu.

Visoki obavještajni zvaničnici su rekli za NBC da je Putin u početku djelovao radi osvete demokratskoj kandidatkinji, ali je poslije proširio svoj cilj, želeći svijetu pokazati slabosti američke politike i, tvrde zvaničnici, “unijeti podjelu među glavne saveznike SAD-a ostavljajući dojam da više ne mogu računati na Ameriku kao na vjerodostojnog svjetskog lidera”.

Američke obavještajne službe će pomno ispitati imovinu Vladimira Putina, dodaje NBC pozivajući se na američke zvaničnike.

Izvor: Agencije