Obama odbio potpisati nove sankcije Iranu

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da je Obama odlučio da zakon bude uveden bez njegovog potpisa (Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama odbio je da potpiše zakon o produženju sankcija Iranu, ali je dozvolio da postane zakon.

Iako je Bijela kuća najavljivala da se očekuje da će Obama potpisati produženje sankcija Iranu na 10 godina, krajnji rok koji je bio u ponoć je došao i prošao bez potpisa predsjednika SAD-a, prenosi AP, nazivajući to iznenađujućim potezom.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da je Obama odlučio da to postane zakon bez njegovog potpisa.

Američki ustav predviđa da predsjednik u roku od 10 dana treba da potpiše zakon nakon što ga Kongres potvrdi.

Brodovi na nuklearni pogon

Predviđeno je i da može da stavi veto na njega ili da dozvoli da postane zakon bez potpisa predsjednika ako je Kongres još u zasjedanju.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani naredio je ranije iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno produženje američkih sankcija.

Senat SAD-a odlučio je prije toga da na još 10 godina produži zakon kojim se vlastima SAD-a omogućava da uvedu sankcije kompanijama koje posluju s Iranom.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Prema tom sporazumu, sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor IAEA-e u idućih 15 godina.

Izvor: Agencije