Eurogrupa kažnjava Grčku zbog božićnice penzionerima

Godinama su Međunarodni monetarni fond i službena Atina vršili pritisak na Evropu da pomogne Grčkoj u otplati duga. Prošle sedmice ministri finansija eurozone usvojili su kratkoročne mjere koje bi grčki dug do 2060. godine smanjile za 20 posto. Međutim, samo jedan potez službene Atine bio je dovoljan da se ta odluka hitno i poništi.

Kao dobar učenik, Atina je ispunila jedan od ključnih ciljeva kreditora za ovu godinu. Ostvarila je primarni budžetski suficit od 7,5 milijardi eura, gotovo dvostruko veći od onog što su kreditori tražili.

S viškom novca u kasi premijer Alexis Tsipras odlučio je 1,6 miliona penzionera koji žive ispod granice siromaštva obradovati za Božić i podijeliti im 13. penziju. Trošak od 617 miliona eura. Također, stanovnicima otoka čiji budžeti pate zbog migranata odlučio je smanjiti poreze.

‘To je naš novac’

Članovi eurogrupe takvu odluku odmah su sankcionirali. Stopirali su primjenu mjera koje su Grčkoj trebale pomoći u otplati duga. Francuska se ne slaže s novim kažnjavanjem Grka.

“Podržavam odluku eurogrupe da pomogne Grčkoj u otplati duga, no smatram da ni to nije dovoljno. Ne možemo stalno tražiti od Grčke da ulaže dodatne napore i da im još zabranjujemo da donose odluke u nacionalnom interesu, a koje su u skladu sa dogovorom postignutim ovdje, u Briselu”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.

Grčka tvrdi da je sve u skladu s postignutim dogovorom, dok ministri finansija eurozone odgovaraju da se to tek treba utvrditi. S druge strane, grčki penzioneri kivni su na sve, iako sretni zbog odluke, jer su im od početka finansijske krize penzije smanjivane najmanje šest puta.

“Moraju penzionerima vratiti novac, ne samo tih 617 miliona eura već i novac koji su nam do sada uzeli. To je naš novac, za koji smo cijeli život radili. Penzije nisu poklon”, rekao je penzioner Dimos Koumpouris.

“Kreditori trebaju znati da grčki narod više ne može izdržati, ovo siromaštvo, mizeriju i glad. Trebali bi opet razmisliti o odluci i dopustiti Grcima da sami određuju svoju budućnost i da im prestanu uzimati sve”, navodi Kostas Kouliaras, penzioner.

Izjasnit će se i Parlament

Kako bi pokazao kreditorima šta misli, grčki premijer naredio je da se i nacionalni parlament izjasni o ovim mjerama. Svoj stav izrazit će u četvrtak pred ostalim premijerima Evropske unije, na sastanku u Briselu, a u petak će imati susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Trenutak nije mogao biti gori. O tome dosad nije bilo govora, ali je odluka donesena preko noći. Sada, ako Tsipras povuče odluku, izgubit će sav politički kapital. S druge strane, ako nastavi, to neće pomoći teškim pregovorima, koji se trenutno vode s kreditorima o drugoj reviziji programa i održivosti duga”, kaže Vaggelis Agapitos, ekonomski analitičar.

U strahu od još jedne teške krize između Atine i međunarodnih kreditora reagirala su i tržišta, dionice na domaćoj berzi zabilježile su oštar pad, dok su kamate na državne obveznice skočile. Međutim, investitori, kao i Evropa, zabrinuti su i zbog još jedne činjenice – oštrog pada popularnosti Syrize, stranke premijera Tsiprasa, i mogućnosti održavanja prijevremenih izbora. Scenarij koji grčki ministar finansija Euclid Tsakalotas odlučno odbija.

Izvor: Al Jazeera