Država Austrija preuzima Hitlerovu rodnu kuću

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau am Inn (AP)

Donji dom austrijskog parlamenta odobrio je državno preuzimanje kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, što je korak prema preuređenju te lokacije do neprepoznatljivosti kako bi se obeshrabrili neonacisti koji tamo dolaze kako bi odali počast nacističkom diktatoru.

U tekstu prijedloga zakona koji je usvojen ne navodi se na koji način država planira doći u posjed kuće zbog čega su neki zastupnici glasali protiv njega, prenosi Hina.

Među protivnicima zakona bio je dio članova male liberalne stranke Neos, stoji u saopćenju parlamenta, ali se ne navodi koliko je zastupnika glasalo “za” a koliko protiv.

Sada ga još mora odobriti gornji dom, ali to se smatra formalnošću.

Arhitektonsko preuređenje

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je da vlada podržava “temeljito arhitektonsko preuređenje” lokacije na kojoj se nalazi kuća u kojoj je rođen Hitler 1889., što bi moglo uključivati njeno rušenje.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau am Inn nedaleko od granice s Njemačkom kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru.

Vlada je prvi korak poduzela u julu odlučivši oduzeti kuću uz naknadu privatnoj vlasnici koja nije htjela sarađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.

Izvor: Agencije