U Njemačkoj počelo protjerivanje Afganistanaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je potvrditi ovu vijest, ali je ranije najavilo da će početi s akcijom protjerivanja (EPA)

Njemačka će početi s protjerivanjem izbjeglica iz Afganistana kojima je odbijen zahtjev za azil, javljaju njemački mediji, a humanitarna udruženja i opozicione stranke najavile su žestok otpor.

Prema informacijama udruženja No Border, koje se brine za izbjeglice, njemačka vlada za srijedu navečer s aerodroma u Frankfurtu planira prvi čarter-let za Afganistan, na kojem bi se trebalo nalaziti 50-ak izbjeglica koje nisu stekle zakonsko pravo boravka u Njemačkoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je potvrditi ovu vijest, ali je ranije najavilo da će početi s akcijom protjerivanja.

Organizacija Pro Asyl najavila je proteste za srijedu poslijepodne na frankfurtskom aerodromu.

“Protjerivanja u Afganistan bezdušna su i ugrožavaju ljudske živote. Protjerati ljude u Kabul i tamo ih jednostavno prepustiti sudbini neodgovorno je”, saopćila je humanitarna organizacija Pro Asyl, koja je ukazala na to da se u Afganistanu i dalje vode borbe, pri čemu ginu hiljade civila.

Kritike Vladi

Parlamentarna stranka Zeleni također je žestoko kritizirala akciju savezne vlade.

“Politika koja pod ovakvim uvjetima ljude šalje nazad u njihove domovine sukrivac je ako se tim ljudima nešto dogodi”, rekla je predsjednica stranke Zeleni Simone Peter.

Sedmičnik Der Spiegel javlja da bi protjerane izbjeglice u Kabulu prvo trebale biti smještene u sabirne centre, a nakon toga prebačene u regije iz kojih dolaze.

Prema podacima organizacije Pro Asyl, zahtjev za azil dosad je podnijelo oko 30.000 državljana Afganistana.

Veliki broj onih koji su stigli s posljednjim izbjegličkim valom još nije došao na red da podnese zahtjev, pa se pretpostavlja da je njihov broj još veći.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere već mjesecima najavljuje akcije protjerivanja afganistanskih izbjeglica, koje, za razliku od sirijskih, ne dobijaju automatski zaštitu od protjerivanja.

Izbor: Agencije