ISIL odgovoran za napad na katedralu u Kairu

Naprava sa 12 kilograma TNT eksploziva detonirana je u blizini strane katedrale koja je rezervirana za žene (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad koji je izveden u nedjelju u glavnoj koptskoj katedrali u egipatskoj prijestolnici Kairu, kada je ubijeno najmanje 24 ljudi i ranjeno 49.

Posredstvom svoje novinske agencije Amaq, ISIL je zaprijetio daljim napadima na kršćane, a agencija navodi kako je eksploziv skriven u prsluku detonirao bombaš samoubica identificiran kao Abu Abdallah al-Masri.

„Svaki nevjernik i otpadnik u Egiptu i svugdje trebao bi znati kako se naš rat nastavlja“, navodi se u saopćenju ISIL-a.

Poziv na molitvu

Naprava sa gotovo 12 kilograma TNT eksploziva detonirana je u blizini strane katedrale koja je rezervirana za žene, naveli su sigurnosni izvori.

„Eksplozija se dogodila u trenutku kada nas je svećenik pozvao da se pripremimo za molitvu“, rekao je Emad Shukri, koji se nalazio u katedrali kada je eksplozija odjeknula.

Egipatska agencija Mena javila je kako je napadač postavio bombu u kapeli u blizini vanjskog zida Katedrale svetog Marka, gdje se nalazi i sjedište Egipatske pravoslavne crkve i njenog duhovnog lidera Tawadrosa Drugog, prenosi AP.

Napadi na snage sigurnosti

Blizu deset posto od 83 miliona stanovnika Egipta su kršćani.

Aktuelni predsjednik Egipta Abdel Fattat al-Sisi je, kao ministar odbrane, u julu 2013. godine predvodio svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija, a naoružane grupe su, kao odgovor, počele val napada na sigurnosne snage i kršćane, podsjeća AP.

U petak je šest policajaca ubijeno u bombaškom napadu u Kairu za koji je odgovornost preuzela grupa poznata pod nazivom Pokret Hasm.

Izvor: Agencije