Forbes: Putin najmoćnija osoba svijeta u 2016. godini

Forbes: 'Vladimir Putin smatra se glavnim mozgom iza hakerskih napada na e-mailove članova Demokratske stranke u SAD-u' (AP)
Forbes: 'Vladimir Putin smatra se glavnim mozgom iza hakerskih napada na e-mailove članova Demokratske stranke u SAD-u' (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se na vrhu liste najmoćnijih osoba na svijetu magazina Forbes.

“Najmoćnija ličnost na svijetu, već četiri godine zaredom. Ruski predsjednik proširio je svoj utjecaj na skoro svaki ugao na planeti – od rodne zemlje preko Sirije do američkih predsjedničkih izbora. Putin nastavlja dobijati šta god poželi”, navodi Forbes u obrazloženju.

Forbes piše kako se Putinova moć u posljednjim godinama značajno proširila.

List navodi kako se Putin smatra glavnim “mozgom” iza hakerskih napada na e-mailove članova Demokratske stranke u SAD-u.

Trump i Merkel odmah iza Putina

Zabrinjavajuće je što novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump hvali Putinov stil vladanja.

Na drugom mjestu Forbesove liste nalazi se upravo Trump, a na trećem njemačka kancelarka Angela Merkel.

U izboru najmoćnije osobe magazin se koristi jedinstvenim kriterijima, koji podrazumijevaju ne samo finansijsku moć već i sposobnost osoba koje se nađu na listi da šire utjecaj u raznim sferama društveno-političkog djelovanja.

Među onima koji su se ove godine našli na listi najmoćnijih ljudi nalaze se papa Franjo, direktor Walmarta Doug McMillon i mnogi drugi.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki magazin Forbes objavio je listu najbogatijih sportista svih vremena. Među deset najbogatijih nalaze se: tri košarkaša, četiri igrača golfa i po jedan nogometaš, boksač i vozač formule 1. Detaljnije Emir Nuhanović.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO