Erdogan proglasio nacionalnu mobilizaciju protiv terorizma

Erdogan kaže da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći civilima koji bježe iz Halepa (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu u Ankari nacionalnu mobilizaciju u borbi protiv protiv terorizma.

“Kao predsjednik Republike Turske, proglašavam nacionalnu mobilizaciju za borbu protiv PKK-a [Radnička partija Kurdistana], ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], FETO-a [pokreta Fethullaha Gulena], DHKP-C-a [Revolucionarna narodna oslobodilačka fronta], svih terorističkih organizacija”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Dodao je da je u operacijama u Turskoj i van njenih granica PKK-u, “u vidu neutraliziranja terorista, ranjavanja ili hapšenja”, nanesen gubitak od blizu 10.000 članova.

Među njima su i neki od vođa te organizacije.

U operacijama protiv svih struktura PKK-a ukupno je privedeno 40.000 osumnjičenih, a u pritvorima je zadržano približno 10.000 osoba.

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći u cilju evakuacije, smještaja i pružanja humanitarne pomoći civilima koji napuštaju sirijski Halep.

“Spremni smo za pružanje humanitarne pomoći, ali gdje su sada Ujedinjene nacije? Mi smo spremni pružiti svaku vrstu pomoći u evakuaciji civila, ali treba samo siguran koridor. Spremni smo za prihvat i onih koji krenu u Idlib i onih koji se odluče doći u Tursku. I njih ćemo prihvatiti kao naše goste.”

‘Podmukle, podle i krvave igre’

Erdogan je poručio da Turska stanovnike Halepa neće ostaviti same.

“Turska, nada potlačenih, nije ostavila narod Halepa na cjedilu, nije ih ostavila same i neće ih ostaviti. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da spasimo bar jednu nedužnu osobu, ma koliko nas to koštalo”, rekao je.

Predsjednik Turske dodao je kako se u vezi s njegovom zemljom i cijelom regijom pokušavaju provesti “podmukle, podle i krvave igre”.

“Ono što zovemo ‘mozgom’, koji upravlja tim igrama, svakodnevno dolazi s novim đavoljim potezima, pokušavajući u našoj regiji posijati novo sjeme mržnje. Pokušava se krvavim suzama, građanskim ratovima, pokušava se uništiti budućnost cijele regije. Svjesni smo toga, to je rat za prevlast, to je nadmetanje u snazi”, rekao je Erdogan u obraćanju rukovodiocima lokalnih zajednica s područja cijele Turske.

Izvor: Agencije