SAD želi da posmatrači nadgledaju evakuaciju Halepa

UN je podigao uzbunu zbog izvještaja da je 82 ljudi, uključujući 11 žena i 13 djece, ubijeno u četiri dijela Halepa (Reuters)

Sjedinjene Američke Države pozvale su na to da se međunarodnim posmatračima omogući pristup Halepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade, prenose agencije. 

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Samantha Power rekla je na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti kako bi posmatrači trebali “nadgledati sigurnu evakuaciju ljudi koji žele otići, ali koji se opravdano boje da će biti upucani na ulici ili odvedeni u jedan od Assadovih gulaga ako to pokušaju”. 

UN je podigao uzbunu zbog izvještaja da je 82 ljudi, uključujući 11 žena i 13 djece, ubijeno u četiri dijela Halepa pri kraju borbe za taj grad. 

‘Gotovo potpun kolaps prvih linija’

Generalni sektretar UN-a Ban Ki-moon apelirao je na Siriju i njene saveznice Rusiju i Iran da “odmah omoguće preostalim civilima da pobjegnu” te da im pruže pomoć. 

Sirija je odbila dopustiti zvaničnicima UN-a da uđu u Halep kako bi utvrdili situaciju, a Ki-moon ističe da su hiljade civila u opasnosti. 

U posljednjih 48 sati zabilježen je “gotovo potpun kolaps prvih linija naoružane opozicije, čime im je ostalo samo pet posto originalne teritorije koju su imali u Halepu”, tvrdi Ki-moon. 

Vijeće sigurnosti sastalo se na inicijativu Francuske i Velike Britanije u vrijeme postizanja dogovora između sirijske vlade i pobunjenika da im se dopusti izlaz iz grada, što su podržale Rusija i Turska. 

‘Propaganda i lažne vijesti’

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin optužio je zapadne snage za “propagandu” i “lažne vijesti” o krizi u Halepu te je izdvojio Power, za koju je rekao da glumi da je “Majka Tereza” zbog svojih “moralno superiornih” govora. 

“Protivteroristička operacija u Halepu završit će se u idućih nekoliko sati”, rekao je Čurkin. 

Dodao je kako pobunjenički borci sa svojim porodicama i ranjenima “trenutno prolaze kroz dogovorene koridore u smjeru koji su sami odabrali, uključujući Idlib”, provinciju koju i dalje drži opozicija. 

Odbacio je izvještaje o zločinima i rekao da su ruski službenici istražili te optužbe na licu mjesta. 

“U istočnom Halepu nije otkriveno nikakvo loše postupanje ili kršenje međunarodnog humanitarnog prava prema civilima”, zaključio je.

Izvor: Agencije 


Povezane

Ranije je UN saopćio da su Assadove snage pogubile 82 civila; UNICEF navodi kako je 100 djece zatrpano u jednoj zgradi srušenoj nakon udara.

Published On 13 Dec 2016

Unicef je objavio, pozivajući se na medicinske izvore iz Halepa, kako je više od 100 djece zatrpano u jednoj zgradi srušenoj nakon udara. UN je potvrdio da su milicije lojalne sirijskoj vladi pogubile civile u ovom gradu. Iz opozicije su za Al Jazeeru kazali da ruska strana odbija sve njihove prijedloge o evakuaciji civila. U […]

Published On 13 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO