Pentagon: U Siriji ubijena trojica važnih vođa ISIL-a

Najmanje 73 Saudijca uhapšena su izvan svoje domovine pod optužbama povezanim s terorizmom (AP)

U zračnom napadu u Siriji ubijena su tri visokopozicionirana lidera oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćio je u utorak Pentagon.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook naveo je kako su čelnici ISIL-a ubijeni u zračnom napadu koji je američka vojska izvela 4. decembra u sirijskom gradu Raqqi, javlja Anadolija.

Cook je rekao da je riječ o trojici pripadnika ISIL-a koji se smatraju vođama za planiranje napada u drugim zemljama, a u isto vrijeme odgovorni su za vrbovanje mladih ratnika u svoje redove.

ISIL ponovo u Palmiri

“Ubijeni teroristi Salah Hourmat i Sammy Djedou bili su povezani s terorističkim napadom koji je ISIL izveo 13. novembra prošle godine u Parizu, a ubijeni Walid Hamman odgovoran je za planiranje samoubilačkih napada”, dodao je Cook.

Borci grupe ISIL ponovo su u nedjelju zauzeli Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su ruski avioni izveli 64 napada tokom operacije istjerivanja ISIL-a iz strateških oblasti oko Palmire, usmrtivši više od 300 njihovih boraca, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Strahuje se da u kampovima za raseljene, zbog borbi u Mosulu i okolini, nalaze pripadnici ISIL-a. Zvaničnici regionalne vlade iračkih Kurda tvrde da postoji rizik od samoubilačkih napada u kampovima. Nadležni vrše detaljne provjere kako bi zaustavili osumnjičene pripadnike ISIL-a, ali organizacije za ljudska prava tvrde da je riječ o nedozvoljenom zadržavanju.

Published On 09 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO