Jemen: Jedno dijete umre od gladi svakih 10 minuta

Zdravstveno stanje djece u najsiromašnijoj državi Bliskog istoka nikad nije bilo gore nego danas, navode iz UNICEF-a (Reuters)

Više od 400.000 djece u Jemenu je na ivici smrti od gladi, a gotovo 2,2 miliona njih treba pomoć, navodi UNICEF.

Posljednji podaci pokazuju kako je prisutna „rekordna“ glad među djecom.

 Najmanje 462.000 njih pati od ozbiljne neuhranjenosti što je gotovo 200 posto više od 2014. godine.

U posljednjem UNICEF-ovom izvještaju se navodi kako najmanje jedno dijete umire svakih 10 minuta od gladi, dijareje ili infekcija respiratornog trakta.

„Stanje zdravlja djece u najsiromašnijoj državi Bliskog istoka nikad nije bilo gore nego danas. Neuhranjenost u Jemenu je na rekordnom nivou i raste“, stoji u saopćenju predstavnika UNICEF-a za Jemen.

Teško dostaviti pomoć

Zbog gladi često umiru djeca do pet godina starosti.

Guvernorat Saada, regija Jemena koja je najžešće bombardirana tokom rata u ovoj državi, ima najvišu stopu nerazvijenosti djece na svijetu – osam od deset.

Nerazvijenost, kada je dijete prenisko za svoj uzrast, je još jedan znak hronične neuhranjenosti i ima nepopravljive posljedice za zdravlje djeteta.

U Jemenu traje građanski rat od 2014.

Humanitarne agencije pokušavaju dostaviti pomoć većem dijelu Jemena, ali je to zbog borbi veoma teško, navode Ljekari bez granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Jemenu, djeca s poteškoćama u razvoju žive u teškim uslovima. Centri za pomoć i edukaciju suočavaju se finansijskom krizom, a situaciju pogoršava sukob koji je u toj zemlji buknuo prošle godine. Prema podacima UNICEF-a, 10 miliona jemenske djece direktno je ugroženo ratom i neimaštinom.

Published On 07 Dec 2016
Jemen, Jemenka, Kamp, Raseljeni, Marib

Više od tri miliona Jemenaca moralo je napustiti svoje domove zbog rata i represivnih mjera Husija i Salehove stranke.

Published On 04 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO