Italija: Gentiloni dobio povjerenje donjeg doma

Gentiloni je rekao da će nastaviti borbe svog prethodnika Renzija (AP)

Italijanski premijer Paolo Gentiloni osvojio je inicijalni glas povjerenja u donjem domu nacionalnog parlamenta nakon što je izložio ograničeni program nove vlade.

Reuters podsjeća da je bivši ministar vanjskih poslova Italije dobio mandat za formiranje vlade od predsjednika države Sergia Mattarelle nakon što je prošle sedmice Matteo Renzi podnio ostavku na premijersku funkciju zbog teškog poraza koji je doživio na referendumu o ustavnoj reformi.

Gentiloni je ranije izjavio da je spreman podržati italijanske posrnule banke i da će tražiti više pomoći od Evropske unije u borbi sa migrantskom krizom.

“Želim svima veoma jasno da kažem da je Vlada spremna da interveniše kako bi osigurala stabilnost banaka i čuvanje naših građana”, rekao je Gentiloni zastupnicima u italijanskaom parlamentu.

Nastaviti borbe Renzija

U govoru pred parlamentom, Gentiloni je kazao da će nastaviti borbe svog prethodnika Renzija sa EU, koja se zalaže za fleksibilna fiskalna pravila i za veću saradnju u podjeli kvota za migrante, koji su došli do italijanske obale preko Afrike i Bliskog istoka.

Treća po veličini banka Monte dei Paschi di Siena vrši pritisak u posljednjem pokušaju da izdejstvuje pet milijardi eura koliko joj je potrebno za opstanak, ali šanse za uspjeh su male, zbog čega bi država trebalo da nadoknadi manjak, smatraju stručnjaci.

Neuspjeh svjetske najstarije banke ugrozio bi ušteđevinu hiljada Italijana i imao posljedice na italijanski bankarski sektor, koji je već opterećen sa 360 milijardi eura loših zajmova.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijanski zastupnici krajem sedmice glasat će o prijedlogu budžeta te zakonu o ekonomskoj stabilnosti.

05 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO