Iran odgovara SAD-u nuklearnim brodovima

Rouhani je naložio Ministarstvu vanjskih poslova da pripremi tužbu međunarodnom komitetu za nadzor poštovanja nuklearnog sporazuma (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani naredio je danas iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno produženje američkih sankcija.

U saopćenju pročitanom na državnoj televiziji, Rouhani je kritizirao odluku Senata Sjedinjenih Američkih Država o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za deset godina, kao kršenje nuklearnog sporazuma koji su prošle godine postigli Teheran i šest svjetskih sila.

Rouhani je rekao kako je također naložio Ministarstvu vanjskih poslova da pripremi pravnu tužbu međunarodnom komitetu koji je zadužen za nadgledanje poštovanja nuklearnog sporazuma, javlja AFP.

Kaznena mjera

Prema tom sporazumu iz jula 2015. godine, svjetske sile su pristale ukinuti međunarodne sankcije Iranu u zamjenu za obustavu njegovog nuklearnog programa.

Američki Zakon o sankcijama protiv Irana je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mjera za ulaganje u energetsku industriju Islamske Republike i radi odvraćanja Teherana od namjere da se domogne nuklearnog oružja, a trebao je isteći 31. decembra, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahran Gaseni rekao je da je Iran spreman snažno zaštititi svoja prava.

Published On 02 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO