EU poziva na pregovore o Brexitu što prije

Britanski zastupnici podržali su rokove koje im je predstavila premijerka May (AP)

Čelnici Europske unije trebali bi se ovog tjedna konačno usuglasiti da pregovore o istupanju Velike Britanije iz te asocijacije “počnu što je brže moguće”, a svakako odmah nakon britanskog pokretanja procesa razlaza.

Europski izvori su najavili kako će već u četvrtak, na sastanku 27 čelnika Europske unije i bez britanske premijerke Therese May, biti izdano priopćenje u kojem će biti izneseni ključni principi pregovora.

Agenciji AFP je rečeno kako su u Bruxellesu “spremni pregovarati” čim premijerka May aktivira Članak 50. Lisabonskog sporazuma, čime će i službeno početi procedura u trajanju od dvije godine do izlaska Velike Britanije iz europskog bloka.

Prema nacrtu priopćenja, čije je detalje novinarima prenio neimenovani izvor, dvadesetsedmorica će se usaglasiti da bi trebalo “usvojiti pregovaračke stavove” za pregovore s Velikom Britanijom, što nijedna od strana još nije detaljno iznijela.

Početak Brexita do kraja marta

Također će biti potvrđena i posvećenost stavovima koje su čelnici 27 država članica Unije naveli neposredno nakon objave rezultata britanskog referenduma po kojima ta članica napušta EU. Tada je Velikoj Britaniji poručeno da ne može očekivati pristup jedinstvenom tržištu EU, a da ne zadrži slobodu kretanja za građane Unije.

Britanska premijerka May ranije je obećala da će proceduru istupanja otpočeti do kraja ožujka 2017. godine, navodi AFP. 

Zastupnici u britanskom parlamentu podržali su prošloga tjedna rokove za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO